Ικανοποίηση για την επαναλειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Άρχισαν τα πρώτα δρομολόγια των συρμών του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ. Δεν λειτουργεί ο Προαστιακός, ούτε τα αστικά λεωφορεία.
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων
-Την αναστολή και ακύρωση της απόφασης του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για επίταξη ζητά, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό. Υποστηρίζει ότι παραβιάζονται το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία και απαγορεύει την αναγκαστική εργασία.
-Ματαιώθηκε το συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα, συμβολική κατάληψη στο σταθμό του μετρό "Άγιος Αντώνιος" πραγματοποίησαν αλληλέγγυα σωματεία.
-Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Νίκης (πρώην Οικονομικών), στο οποίο συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεωρίου Σύρου.
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα άνδρες της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ εισήλθαν στο χώρο του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια, αφού πρώτα έσπασαν με πολιορκητικό κριό τις αλυσίδες με τις οποίες είχαν κλειδώσει την πύλη εισόδου οι απεργοί.
Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων
Οι εξελίξεις στα απεργιακά "μέτωπα" των αστικών συγκοινωνιών έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση διαμήνυσε, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξαίρεση οποιουδήποτε κλάδου από το ενιαίο μισθολόγιο, μιλάει για συντεχνίες στα ΜΜΜ και επικαλείται τόσο τις κοινωνικές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων όσο και την δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία στο Μετρό.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αυταρχική πολιτική του Μαξίμου η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, παραπέμπει σε δικτατορικά καθεστώτα.
“Δεν είμαστε δολοφόνοι” απαντούν οι εργαζόμενοι
Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρηση της Αστυνομίας στο χώρο του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια, προκειμένου να απομακρύνει τους απεργούς. “Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι” δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.
Στο ίδιο ύφος ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλη Σταθούση, ο οποίος είπε ότι “με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα «Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ», η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε "δημοκρατικότητα" ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται”.