[Zougla.gr] Άσκηση με θέμα «Αεροπειρατεία στον Αερολιμένα»
Ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο τακτικών ασκήσεων που πραγματοποιεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Στην άσκηση με τίτλο σεναρίου «Αεροπειρατεία στον Αερολιμένα» συμμετείχαν ενεργά, υπό ενιαία διοίκηση, περίπου 290 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη - εκπρόσωποι συναρμόδιων Φορέων, Υπηρεσιών και λοιπών Αρχών Ασφαλείας, ενώ διατέθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης από την Αεροπορική Εταιρεία Aegean ένα αεροπλάνο και 70 στελέχη της.
Συγκεκριμένα, πέραν των Υπηρεσιών της Εταιρείας Αεροδρομίου, συμμετείχαν από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, οι Διευθύνσεις: Χειρισμού Κρίσεων, Υγειονομικού και Τεχνικών Εφαρμογών του Αρχηγείου, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β), η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Τ.Ε.Ε.Μ.), η Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας, η ομάδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ολιγομελής ομάδα στελεχών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.).
Επιπλέον, συμμετείχαν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α. - Κρατική Αεροπορική Αρχή και Πύργος Ελέγχου Αερολιμένα), η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα (Π.Υ.Α.), η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα (Υ.Ε.Ι.Β.Α.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), καθώς και εκπρόσωποι – στελέχη της Αεροπορικής Εταιρείας Aegean.
Η συγκεκριμένη πραγματική άσκηση αφορούσε στη διαχείριση περιστατικού μείζονος σημασίας και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Αεροπορικής Εταιρείας Aegean, που εκτελούσε επιβατική πτήση με 74 άτομα (68 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα).
Σκοπός ήταν να δοκιμαστούν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια που διασυνδέονται με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (Ε.Κ.Α.Π.Α.) και συγκεκριμένα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκνόμων Ενεργειών κατά της Πολιτικής Αεροπορίας, με κωδική ονομασία «ΙΚΑΡΟΣ», το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα (Σ.Α.Κ.Α.Α.), καθώς και τα ειδικά Σχέδια: Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστατικών και Κρίσεων (ΣΥ.ΔΙ.ΠΕ.Κ. – ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ) και Διαπραγματεύσεων, με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΙΑΣ» της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υποστήριξης, η πραγματοποίηση εξάσκησης του προσωπικού τόσο του Αερολιμένα όσο και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η αξιολόγηση του βαθμού ανταπόκρισης, πολυκλαδικής συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.
Την άσκηση παρακολούθησαν 150 παρατηρητές, ανώτερα και ανώτατα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), του Αερολιμένα, της Αεροπορικής κοινότητας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. (Ε.Κ.Α.Β.).
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|