Άρθρο από το in.gr
(
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231076844)
Αθήνα
Ένταση σημειώθηκε την Τρίτη στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.
Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας Αντώνη Σταματόπουλου ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση της εταιρείας απειλούν τους εργαζόμενους ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί.
«Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις υπέρ και κατά της θέσης του.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων «βαρύτατη προσβολή προς το Κοινοβούλιο και τα κόμματα», σημειώνοντας:
«Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται».
«Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;» αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αξιοπρεπής η στάση των εργαζομένων ακόμα και αν σοκάρει τους 'καθωσπρέπει' που διυλίζουν τον κώνωπα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.
«Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τα πνεύματα προσπάθησε και κατάφερε να κατευνάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Μακρυπίδης, καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του Κοινοβουλίου.
«Δεν απειλείστε από κανέναν. Εδώ είναι Βουλή και μιλάτε ελεύθερα. Μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας όπως έχουν κληθεί να το κάνουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς» σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν κατάλαβα δηλαδή. Τι θα πει δεν τους αφήνει να απεργήσουν και απειλεί με απόλυση; Ποιος σωστός εργοδότης θα εργοδοτήσει άτομο που διώκεται ποινικά; Όπως ανέφερα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο Μετρό δύο φορές ως τώρα έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις, που αποτελεί αδίκημα. Και η τέλεση αδικήματος κατά την εργασία είναι περίπτωση που δικαιολογεί άρση της μονιμότητας και απόλυση.
Ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβα για ποιον εννοεί ότι ήρθε να κάνει τον τραμπούκο. Αν το εννοεί για τον Σταματόπουλο μπράβο του.
Ούτε για τον Ρέππα μπορώ να πω ότι έχει άδικο. Άλλωστε οι συνδικαλιστές δικαιούνται (κακώς ή καλώς) να μετέχουν στην συζήτηση νομοσχεδίων στην Βουλή. Όμως πώς ζητούν δημοκρατικά δικαιώματα όταν οι ίδιοι κρατούν επί 2 μήνες μια πόλη σε ομηρεία και καταπατούν δημοκρατικούς θεσμούς; Πολύ σωστά επίσης κατά την γνώμη μου είπε ότι " [...] Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται". Τόσο καιρό δεν είχαν επιχειρήματα; Όταν βλέπεις ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο, αν είσαι πολιτισμένος πας από την πρώτη στιγμή στον Υπουργό και του λες "Ωπα, εδώ κάποια πράγματα πιστεύω ότι δεν είναι σωστά" και συζητάς. Δεν αρχίζεις με απεργίες και κόντρα απεργίες και ξαναμανααπεργίες, χωρίς επιχειρήματα. Αυτή η στάση δείχνει ότι δεν έχεις επιχειρήματα αλλά πας γυρεύοντας.
Τις δηλώσεις του ΚΚΕ απλά τις αγνοώ. Αυτοί είναι αριστεροί με δεξιά τσέπη και μιλάνε εκ του ασφαλούς γιατί ξέρουν ότι δεν θα κληθούν ποτέ να κυβερνήσουν και να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα της χώρας. Όταν ένα κόμμα δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα, η θέση του είναι εκτός Βουλής. Οπότε καλά θα κάνουν να μην βγάζουν άχνα. Και εκεί που είναι, πολύ τους πάει.