[Kathimerini] Μειωμένα κέρδη λόγω προβληματικών κινητήρων
Tα αεροπλάνα αυτά θα εγκαινίαζαν μια νέα εποχή στον κλάδο, διότι οι νέοι κινητήρες τους θα έκαιγαν λιγότερα καύσιμα. Παρότι επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος, οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να υπομείνουν την ελαττωματική λειτουργία των κινητήρων, που οδήγησε σε καθυστερήσεις δρομολογίων ή και στην ακύρωση πτήσεων.
Ο λόγος για το A320neo της Airbus, το ανταγωνιστικό σε αυτήν την κατηγορία της Boeing 737 Max αλλά και το 787 Dreamliner της Boeing. Οι συνολικές παραγγελίες των αεροσκαφών αυτών ανέρχονται σε 1,37 τρισ. δολάρια, επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι κατασκευαστές των κινητήρων τους, Rolls Royce, Pratt & Whitney και CFM International, έχουν επωμισθεί πρόσθετες δαπάνες δισ. δολαρίων, ενώ οι Airbus και Boeing δεν μπορούν να αξιοποιήσουν νέα αεροσκάφη, χάνοντας έσοδα όταν η παραγωγή τους αναμενόταν να φθάσει σε νέα ρεκόρ.
Παράγοντες του κλάδου σχολιάζουν στο Bloomberg πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κατασκευαστικό ελάττωμα σε αυτούς τους κινητήρες. Μερικοί αποδίδουν τη δυσλειτουργία των νέων αεροσκαφών στην υπερβολική χρήση τους και κατ’ επέκτασιν στη φθορά των κινητήρων τους, απαιτώντας νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν την αντικατάσταση των εξαρτημάτων. Μία άλλη εξήγηση είναι πως οι κινητήρες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν, τελικά, τα τεχνολογικά κριτήρια των Airbus και Boeing για την εξοικονόμηση δαπανών στα αεροπορικά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, οι όμιλοι αεροναυπηγικής θα εκφράσουν τα παράπονά τους στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής που θα πραγματοποιηθεί στο Φάρνμποροου του Λονδίνου, επισημαίνει το Bloomberg.
Στις αρχές Ιουνίου, η Airbus είχε αποδώσει καθυστερήσεις στην παράδοση παραγγελιών στο ότι δεν είχε λάβει εγκαίρως κινητήρες από την Pratt & Whitney. Βέβαια, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εταιρείας αεροναυπηγικής είχε μιλήσει για υψηλότατο αριθμό παραγγελιών. «Η παράδοση 80 με 90 αεροσκαφών την εβδομάδα είναι ένας στόχος που δεν έχει ξαναεπιτευχθεί», είχε πει ο πρόεδρος της Airbus, Γκιγιόμ Φορί, σε συνέντευξη που έδωσε σε εσωτερικό εταιρικό έντυπο και την οποία απέκτησε το πρακτορείο Reuters.
Γεγονός είναι ότι οι παραγγελίες στον παγκόσμιο κλάδο της αεροναυπηγικής έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας τις πιέσεις στους κατασκευαστές. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), φέτος αναμένεται να ταξιδέψουν αεροπορικώς περίπου 4,3 δισ. άτομα, δηλαδή πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Βάσει αυτών των προβλέψεων, τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 38 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης στην επιβατική κίνηση θα προέλθει από τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.
(This post was last modified: 18-07-2018, 02:29 PM by Nikolas A..)
|