Χμ! Ανοίγεις πληγές!
Παίζω flight simulator χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα αποφάσισσα να ασχοληθώ ενεργά! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να εξερευνήσει κανείς στον κόσμο του flight simulation, άλλα πιό εύκολα και άλλα πιό δύσκολα (ή πιό ακριβά..). Πετάω με ένα Joystick της Saitek σε FSX, όμως υπάρχουν και άλλοι εξομοιωτές, όπως το X-Plane (με εντυπωσιακό καιρό ο οποίος σε κάνει να ακούς και να νιώθεις το αεροπλάνο, αλλά του λείπει η εμφάνιση), αλλά και το νέο Prepar3D (πρηπέαρντ) το οποίο προέκυψε από την εξαγορά από την γνωστή από τον κόσμο των οπλικών συστημάτων Lockheed Martin των δικαιωμάτων ανάπτυξης του ESP (πάνω στο οποίο είναι ανεπτυγμένο το FSX).
Εκείνο που θα πρέπει να ξέρει κανείς είναι πως από default το παιχνίδι δεν σου δίνει την αίσθηση του εξομοιωτή, όσο εάν το επεκτείνεις προσθέτωντας του αεροπλάνα και sceneries. Η PMDG έχει αναπτύξει μια σειρά εξομοιωτών αεροπλάνων ακριβείας. Οι περισσότεροι Simmers πετούν το 737-800 (ή 738) γιατί προσφέρει ένα από τα καλύτερα μοντέλα πτήσης και λειτουργιών στο FSX, αλλά και γιατί είναι ικανό να προσγειωθεί σε μικρά αεροδρόμια, σε αντίθεση με το 777 το οποίο είναι καταπληκτικό, αλλά θέλει μεγαλύτερους διαδρόμους.
Ένας εξίσου πολύ καλός εξομοιωτής μικρού αεροπλάνου είναι το Dash 8 Q400 της Majestic, με όλες τις λειτουργίες και την συμπεριφορά του μικρού ελικοφόρου.
Υπάρχει και το A320 της Aerosoft, αλλά έχει πολλές ατέλειες και η flightsimming κοινότητα περιμένει το πολλά υποσχόμενο A320 της FSlabs που υπολογίζεται πολύ σύντομα!
Φυσικά από τα πρόσθετα δεν θα πρέπει να λείπουν τα διάφορα αεροδρόμια όπως της Flytampa και της Aerosoft, τα οποία είναι πολύ καλοφτιαγμένα.
Διάφορα άλλα πρόσθετα υπάρχουν που ενισχύουν την πτητική εμπειρία, όπως το PFPX (για flight planning) και φυσικά το Active Sky Next (το οποίο προσθέτει αληθινό καιρό με αναταράξεις στον εξομοιωτή.
Μετά απ'όλα, πάει το κερασάκι στην τούρτα, το να εισέλθει κανείς σε κάποιο online δίκτυο όπως η Vatsim ή ο IVAO, και μέσω μιας Virtual εταιρείας όπως η Ολυμπιακή (OAV) που θεωρείται αυτή τη στιγμή από τις καλύτερες στην Ελλάδα, να συμμετέχει σε διάφορα events που γίνονται και να πετά μαζί με άλλους σε πραγματικό χρόνο, με ATC και διαδικασίες.
Η συμμετοχή θέλει διάβασμα και στην αρχή είναι επίπονη, αλλά μετά από 20-30 ώρες απλά πετάς με τεράστια ευκολία, χάρις στα παιδιά που απαρτίζουν την ελληνική κοινότητα ATC, το HvACC!