[Real.gr] Σε εκκρεμότητα τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ.
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Σε θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, και αυτός ο έλεγχος της Τρόικας στην Αθήνα καθώς, παρά την παύση «της συνεδρίας», οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο με την ελπίδα κάποια στιγμή να τελειώσουν τουλάχιστον τα τέσσερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. που απομένει από τη δόση του Ιουλίου.
Χθες, επισήμως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σάιμον ο Κόνορ, ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι τα προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί η δόση, που ωστόσο θα κριθεί στο επίπεδο του Euroworking group και όχι των 17 υπουργών. Και στις δύο όμως περιπτώσεις η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές είναι πάρα πολύ μεγάλη χωρίς καν να έχουν ανοίξει τα μεγάλα θέματα του 2014, του 2015 και 2016.
Η Τρόικα ξεκαθαρίζει ότι από τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει καταλ'ήξει ή να δεσμευτεί πως θα κλείσει ΕΛΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, καθώς η κατάσταση με τις ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις, που παρεμπιπτόντως πληρώνουν οι φορολογούμενοι των οποίων περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι μη αναστρέψιμη. Η Τρόικα δεν πρόκειται να πειστεί ότι οι τρεις εταιρείες θα ανακάμψουν πραγματοποιώντας εξαγωγές που ποτέ στο παρελθόν δεν πέτυχαν. Παρομοίως το πρώτο κύμα της κινητικότητας, το οποίο χαριστικά έλαβε μία παράταση τον Ιούλιο, έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί με αξιόπιστο τρόπο και όχι να αναζητούνται τελευταία στιγμή 1.500 ονόματα από τα ΑΕΙ.
Από εκεί και πέρα, όπως και να το κάνουμε, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014, 2015 και 2016 χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, τέτοια που αγγίζουν ξανά το ασφαλιστικό, καθώς τα περίφημα είκοσι μέτρα για τον ΕΟΠΠΥ δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα, τα ταμεία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ξανά από τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τάχιστα αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση του εφάπαξ, αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων του δημοσίου, μείωση των παροχών κ.ά.
Επιπλέον, για να κλείσει η απόσταση των 2,8 δισ. που χωρίζει τις δύο πλευρές η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα λουκέτα δημοσίων οργανισμών, ΔΕΚΟ, φορέων του δημοσίου ή και σε ακόμα πιο θεαματικές κινήσεις. Προς το παρόν, όμως, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί πριν κατέβει η Τρόικα τα λουκέτα και αφότου κατέβει η Τρόικα τα πρόσθετα μέτρα. Το μόνο που μένει ως πολιτική επιλογή, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, είναι η κυβέρνηση να κάνει τη διαπραγμάτευση πακέτο με το νέο πρόγραμμα, με την ελπίδα πως θα συμφωνήσει τώρα αλλά θα εφαρμόσει αργότερα τα μέτρα, χρυσώνοντας το χάπι με την απομείωση του δημοσίου χρέους.
Όπως έγινε γνωστό δύο μέρες μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 16 του μήνα, ο πρόεδρος του Euroworking group Τόμας Βίζερ θα βρίσκεται στην Αθήνα. Επισήμως οι συναντήσεις αφορούν την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, είναι όμως αδύνατο να αποκλείσει κανείς ότι ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος δε θα μπει και σε συζητήσεις ουσίας με τις ελληνικές αρχές. Η αποχώρηση πάντως τώρα της Τρόικας βολεύει παραπάνω πλευρές από ό,τι φαίνεται, καθώς η κατάσταση θα αργήσει να ξεκαθαρίσει και δε θα δημιουργήσει επιπλοκές στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|