[News.gr] Προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα
Πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα της χώρας μας
Με στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα της χώρας στην περιοχή κάτω από το Καστελόριζο, όπου πριν από λίγο καιρό η Τουρκία έδωσε άδεια ερευνών στην κρατική εταιρεία πετρελαίων, η Ελλάδα προχώρησε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με αυτήν, “η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας”.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, “η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία”.
Τονίζεται ακόμα ότι "με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου".
Διπλωματικές πηγές σχολίασαν στο news.gr ότι πρόκειται για σοβαρή νομική κατοχύρωση της Ελλάδας για μελλοντικές νομικές ενέργειες, όπως η προσφυγή σε διαιτησία, στο Δικαστήριο της Χάγης κλπ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον οποίο και ενημέρωσε για την κίνηση αυτή της χώρας μας.
Τι σημαίνει η κίνηση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα, ερμηνεύουν για το news.gr δύο διακεκριμένοι καθηγητές Δημοσίων Σχέσεων . “Πρέπει να διερευνήσουμε αν πρόκειται για απλά άδεια εξερεύνησης ή για άδεια εξόρυξης κοιτασμάτων, που είναι εξαιρετικά σοβαρό σε κάθε περίπτωση”, αναφέρει ο Γρηγόρης Τσάλτας. “Είναι μία πολύ σωστή πράξη. Ενώπιον της διεθνούς κοινότητας στηρίζουμε το απόλυτο δικαίωμά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Νομικά το πολεμάμε με τη σωστή μέθοδο, αλλά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για την περιοχή", επισημαίνει ο Γιάννης Βαληνάκης.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|