Οι επιστήμονες του CERN είναι αισιόδοξοι πως βρέθηκε επιτέλους το περίφημο μποζόνιο του Χιγκς.
Ρεπορτάζ Στέφανος Κρίκκης
Διάχυτη ήταν αργά χθες το βράδυ στους επιστήμονες στο CERN η αισιοδοξία ότι επιτέλους βρέθηκαν πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη του περίφημου μποζονίου του Χιγκς.
Ορισμένοι μάλιστα έλεγαν ότι οι ενδείξεις για την ύπαρξή του είναι τόσο ισχυρές, ώστε «μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι επιτέλους ανακαλύφθηκε».
Το αόρατο σωματίδιο, που η ύπαρξή του προτάθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα και έγινε ευρύτερα γνωστό ως σωματίδιο του Θεού, φαίνεται πως χαμογέλασε έστω και στιγμιαία στους εκατοντάδες επιστήμονες που το αναζητούσαν επί μήνες στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του CERN.
Σήμερα το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικά 24ωρα, αναμενόταν να δοθεί επίσημη συνέντευξη Τύπου για να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξής του.
Οι ειδικοί θα ανέφεραν, σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες, ότι το εν λόγω σωματίδιο υπάρχει, καθώς τα «έντονα» ίχνη του εντόπισαν και οι δύο ανεξάρτητες ομάδες ειδικών που το αναζητούσαν με διαφορετικά πειράματα (ATLAS και CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.
Λίγη ώρα, δε, πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, δύο έλληνες πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στα πειράματα (ATLAS) επιβεβαίωσαν στα «ΝΕΑ» τις πολύ ισχυρές ενδείξεις που είχαν προκύψει για την ύπαρξη του σωματιδίου, και μάλιστα σε 160 περιπτώσεις.
Οπως αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα το πρωί από την ομάδα των επιστημόνων του πειράματος ATLAS, στην οποία να σημειωθεί ότι μετείχαν 3.000 φυσικοί και μηχανικοί, «εντοπίστηκε νέο σωματίδιο με μάζα 126,5 GeV/C2, το οποίο - σύμφωνα με τους θεωρητικούς υπολογισμούς - ανταποκρίνεται στο υπό αναζήτηση σωματίδιο Χιγκς».
Θεωρούμε βέβαιη την ύπαρξή του, είπε στα «ΝΕΑ» από το CERN, όπου βρισκόταν, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και υπεύθυνος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας ATLAS.
«Υστερα από μελέτη 600.000 υποψήφιων γεγονότων (σωματιδίων), από τα οποία παρέμειναν περίπου 7.000 γεγονότα, εντοπίστηκαν 160 με τη μάζα του σωματιδίου Χιγκς», πρόσθεσε ο έλληνας ειδικός.
Η ενδεχόμενη ανακάλυψη λοιπόν του σωματιδίου θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, καθώς - όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ η Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - με τον τρόπο αυτό προστίθεται το τελευταίο κομμάτι στη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο ερμηνευτικό εργαλείο για να κατανοήσουμε το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος που μας περιβάλλει. Από τους γαλαξίες και τα αστέρια μέχρι τη ζωή μας πάνω στη Γη.
Η κ. Κουρκουμέλη ήταν από τους επιστήμονες που από το 1998 συνέβαλε στη δημιουργία και το στήσιμο του περίπλοκου μηχανολογικού εξοπλισμού στο CERN. Οπως λέει η ίδια στα «ΝΕΑ», το μποζόνιο του Χιγκς είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν μιας πολύ σημαντικής κατάστασης που επικρατεί παντού στο Σύμπαν και η οποία λέγεται πεδίο Χιγκς.
Αυτό το πεδίο είναι εκείνο που προσδίδει μάζα στα σωματίδια. «Το πεδίο Χιγκς θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια θάλασσα από ιξώδες υγρό, στην οποία καθώς διέρχονται τα σωματίδια επιβραδύνονται και αποκτούν μάζα. Κάθε πεδίο έχει και το σωματίδιό του και εφόσον ανακαλύφθηκε το σωματίδιο επιβεβαιώνεται και η θεωρία για την ύπαρξη του πεδίου που προσδίδει μάζα στο Σύμπαν». Να γιατί παρομοιάστηκε το μποζόνιο του Χιγκς και ως σωματίδιο του Θεού.
Εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποδεχτεί την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για μια καινούργια φυσική που θα στρέψει το βλέμμα της σε πολύ πιο περίπλοκα φαινόμενα που έχουν ελάχιστα έως καθόλου κατανοηθεί, όπως η λεγόμενη σκοτεινή ύλη.
pdf