[Το Βήμα] Λείπουν σημαντικά φάρμακα από την αγορά
Ακόμη και παυσίπονα δίδονται με φειδώ από τους φαρμακοποιούς
Δεκάδες σημαντικά φάρμακα λείπουν και σήμερα Τρίτη από τα ράφια των φαρμακείων. Ανάμεσά τους κορτιζόνες, ινσουλίνες, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αντιφλεγμονώδη, ενώ τα παυσίπονα όπως το Depon και η ασπιρίνη δίδονται με φειδώ. Στα δε φαρμακεία των Νοσοκομείων οι εταιρείες αποστέλλουν σκευάσματα μόνο με δελτίο αποστολής και όχι με τιμολόγιο. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αύριο, αφού ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών.
Σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέα σοβαρή υγειονομική κρίση με δυσμενές αντίκτυπο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους.
«Οι φαρμακοποιοί με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αποδέχτηκαν - με επιφύλαξη - παρά την έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας (10-9-2012) σύμφωνα με το οποίο θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς. Oμως σε συνάρτηση με τα οφειλόμενα το χρονικό διάστημα που απομένει είναι ιδιαίτερα μικρό. Επομένως το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν τα Ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά με τα οποία έχουν δεσμευτεί. Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι ψάχνουν αγωνιωδώς τα φάρμακά τους, το σύστημα διανομής παραπαίει, οι φαρμακοποιοί στερεύουν οικονομικά και η Φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύει», σημειώνεται.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου προειδοποιούν ότι μεγάλο μέρος των φαρμακείων της χώρας απειλείται με λουκέτο, που θα σημάνει τον «θάνατο» της φαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|