[Έθνος] Στον οικονομικό εισαγγελέα η «λίστα Λαγκάρντ»
Μεγάλη διαδρομή έκανε η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών σε γνωστή τράπεζα της Ελβετίας, προτού καταλήξει σήμερα στο ΣΔΟΕ και από εκεί στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη. Το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού ένας φάκελος με ένα USB που περιείχε τη λίστα και είχε για αποστολέα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Από το Μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστό ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ.
Το θρίλερ της «λίστας Λαγκάρντ» που περιέχει τα ονόματα 1991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας και παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια από την Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συνεχίστηκε αμείωτο και σήμερα Τρίτη.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος έστειλε τελικώς τη διαβόητη λίστα στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, αφού το πρωί είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή για το θέμα αυτό, αλλά και για χρόνους έναρξης των ερευνών για την άλλη λίστα που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα.
Για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» κατέθεσε ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη και άλλος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Ιωάννης Διώτης, - πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και παραλήπτης της λίστας σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Βήμα Fm, αμφισβήτησε τη δυνατότητα νόμιμης αξιοποίησης των εν λόγω στοιχείων λέγοντας ότι δεν του δόθηκε ποτέ λίστα σε μορφή που θα μπορούσε «νομίμως να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το ΣΔΟΕ».
«Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί» σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεόδωρος Δραβίλλας με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έχει στην κατοχή του τη λίστα με τους 1991 καταθέτες εξέδωσε γραπτή δήλωση μέσω της οποίας σημειώνει: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».
Στο ζήτημα παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που σε δήλωσή του σημειώνει:
«Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων».
Και προσθέτει:
Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:
Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.
Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.
Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.
Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ: Να έρθει η λίστα άμεσα στη Βουλή
Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να δοθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ αποδίδει ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά για τους χειρισμούς του στο ίδιο θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της Επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».
Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος.
Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;»
Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ζητούν κλήση Παπακωνσταντίνου
Την άμεση κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τον οποίο κατηγορούν για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης επιτίθεται, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο», υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ζώης ζητά την άμεση κλήση του κ. Παπακωνσταντίνου από τη δικαιοσύνη «προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής, καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και, συνεπώς, να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες».
Τις θέσεις του κ. Βενιζέλου για το θέμα της "λίστας Λαγκάρντ" έψεξε με δήλωσή του και ο Τέρενς Κουίκ, που υπογράμμισε ότι για σειρά κρατών, όπως η Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη χρήση των στοιχείων ανεξάρτητα του αν ήταν ή όχι προϊόν υποκλοπής.
Ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι εισπράχθηκαν στις χώρες αυτές δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Κι αν, κατέληξε ο κ. Κουίκ, ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να επιμένει σε νομικά ζητήματα, ας φέρει νομοθετική ρύθμιση.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|