Θεσσαλονίκη
Την δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στον χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης προβλέπει Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα, Παρασκευή, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Επίσης, εκτός από το Μουσείο για το Ολοκαύτωμα, το Μνημόνιο Συνεργασίας θα προβλέπει την δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου μέσα στον χώρο του παλιού Σταθμού της πόλης, ο οποίος έχει βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς αποτελούσε το σημείο από το οποίο οι Ναζί κατακτητές της Ελλάδας συγκέντρωναν και έστελναν σε βέβαιο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κατεχόμενης Ευρώπης τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
Το κτιριακό σύμπλεγμα θα επεκταθεί σε περίπου 7.000 τετραγωνικά μέτρα και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει κλιμακωτά. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία καλείται να αναζητήσει οικονομική συμβολή για την υποστήριξη του έργου. Ακόμη, θα πρόκειται για νέα κτίρια, για τα οποία η αρχιτεκτονική προσέγγιση, που μελετάται, θα προβλέπει συνδυασμό γυαλιού και μετάλλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Θανάση Σχίζα η εταιρία θα διαθέσει χώρο του παλιού σταθμού έναντι ενοικίου, καθώς δεσμεύεται από τον νόμο. Το μνημόνιο συνεργασίας δίνει χρονικό περιθώριο δύο ετών για την δημιουργία του σχεδίου και έξι μηνών για την έναρξη της μίσθωσης.
Η ιδέα ανήκει στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Η υπογραφή του μνημονίου θα γίνει παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Επίσης, θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου για την Ανακύκλωση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΓΑΙΑΟΣΕ.