[Τα Νέα] Μέτρο-κλειδί η σύνταξη στα 67
Η αποδοχή του θα κρίνει τις επόμενες ημέρες κατά πόσο θα κλειδώσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Η αποδοχή ή όχι, από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, του μέτρου της σύνταξης στα 67 έτη θα κρίνει τις επόμενες ημέρες κατά πόσον θα κλειδώσει ή όχι το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ στην ώρα του. Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μέτρο-κλειδί καθώς η τρόικα του προσδίδει και συμβολικό χαρακτήρα. Πέραν, δηλαδή, της εξοικονόμησης που θα φέρει στα ασφαλιστικά ταμεία, θεωρούν ότι αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας της χώρας να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ακόμη και αν είναι επώδυνα.
Αν αποφασιστεί το εν λόγω μέτρο, εκτιμά η ίδια πηγή, η τρόικα «θα βάλει νερό στο κρασί της» και θα δεχθεί άλλα μέτρα, για τα οποία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις. Να σημειωθεί ότι έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν συμφωνηθεί μέτρα περίπου 7,8 δισ. ευρώ και απέμενε ένα κενό περίπου 4 δισ. ευρώ.
Ο αγώνας δρόμου για να βρεθούν τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ που απομένουν αρχίζει σήμερα και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες 7 - 10 ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε χθες τηλεφωνικώς τους τρεις αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, τα οποία ο ίδιος αξιολόγησε ως θετικά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για να επιτευχθεί τώρα συμφωνία με την τρόικα σε όλο το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το πακέτο θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματος του Μνημονίου κατά 2 χρόνια, έως το 2016.
Στόχος είναι να κάνει θετική εισήγηση η τρόικα και να γίνει η σχετική συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών στις 8 Οκτωβρίου, ώστε να υιοθετηθεί - αν υιοθετηθεί - το πακέτο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η όλη διαδικασία δεν θα είναι καθόλου απλή. Αν η Ελλάδα καλείται να υιοθετήσει και να ψηφίσει επώδυνα μέτρα 11,8 δισ. ευρώ, η τρόικα καλείται να βρει τρόπους ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για την επιμήκυνση, αλλά και να μειώσει το χρέος ώστε να γίνει βιώσιμο. Το χρηματοδοτικό κενό που καλείται να καλύψει η τρόικα φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Οσο για το χρέος, υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ υψηλότερο από 120% του ΑΕΠ το 2020 και επομένως δεν θα είναι βιώσιμο. Τη σχετική πληροφορία αναπαράγει μάλιστα στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Για όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει υποβάλει τις προτάσεις της με τα πιθανά σενάρια. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας, υποστηρίζεται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί με την αναβολή της εξόφλησης των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά το 2020, σε συνδυασμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|