[Stockwatch] Κύπρος: 86 χιλ. πτήσεις σε δύο χρόνια
Από τις 17 Νοεμβρίου 2009 που τέθηκε σε λειτουργία το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας διεκπεραιώθηκαν περίπου 86.000 πτήσεις εκ των οποίων οι 43 χιλιάδες είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 43 χιλιάδες είναι αφίξεις.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης αύριο δύο χρόνων λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Λάρνακας.
Με τις πτήσεις αυτές, σημείωσε, εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα περίπου 11 εκατομμύρια επιβάτες, με 5,5 εκατομμύρια κόσμου να αφικνούνται στην Κύπρο, ενώ άλλα 5,5 εκατομμύρια να αναχωρούν για διάφορους προορισμούς κυρίως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του 2010 και του 2011», είπε.
Ο Αδάμος Ασπρής σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που κτύπησε και την Κύπρο επηρέασε τις αφίξεις τουριστών στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 2011 παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση λόγω της «αραβικής άνοιξης» από τη μια και της επίμονης προσπάθειας που καταβλήθηκε από όλους τους φορείς για ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού από την άλλη.
Κληθείς να συγκρίνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας με το παλιό αεροδρόμιο, ανέφερε ότι «παρατηρείται μια μικρή αύξηση τόσο στο συνολικό αριθμό των πτήσεων που διεκπεραιώθηκαν όσο και στο συνολικό αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την περίοδο Νοέμβριος 2008 - Νοέμβριος 2009 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 42,032 πτήσεις και είχαν ταξιδέψει 5,156,064 άτομα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο για τα έτη 2009-10 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 43,301 πτήσεις και είχαν ταξιδέψει 5,340,328 άτομα», είπε.
Φυσικά, συνέχισε, «δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι από το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ήδη δείξει «τα δόντια της» προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και κραδασμούς στη διεθνή τουριστική βιομηχανία».
Σε ερώτηση πόσο και εάν επηρέασε η παγκόσμια οικονομική κρίση την άφιξη τουριστών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αδάμος Ασπρής απάντησε πως «είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει ένα «έντονο και διαρκές μούδιασμα» ειδικότερα στην τουριστική βιομηχανία. Ένα από τα κύρια ''προνόμια'' που οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να στερηθούν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, είναι οι διακοπές τους».
Ωστόσο, συνέχισε, «το 2011 η Κύπρος σημείωσε μια αξιοθαύμαστη πορεία καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: Πρώτο, στις διάφορες εξελίξεις που συνόδευσαν την αραβική άνοιξη και βραχυκύκλωσαν το τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικών μας χωρών και κατά δεύτερο, λόγω της επίμονης και συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται από τους διάφορους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου για ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού. Σίγουρα όμως, η αύξηση που καταγράφηκε φέτος, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει».
Ο κ. Ασπρής κλήθηκε επίσης να αναφέρει ποιες είναι οι εντυπώσεις του επιβατικού κοινού σε αυτά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των νέων αεροδρομίων της Κύπρου.
«Θα έλεγα», σημείωσε, «ότι είναι πολύ θετικές και ενθαρρυντικές. «Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε ψηφοφορίες μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών και αερογραμμών, το επιβατικό κοινό χάρισε πρωτιές τόσο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πάφου. Πιστεύουμε ότι τα αεροδρόμια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Είναι οι χώροι που φιλοξενούν το συναπάντημα διαφορετικών κουλτούρων και πολιτισμών. Πάντα με σεβασμό στον κάθε επιβάτη και σε συνθήκες ασφάλειας, η προσπάθεια όλων μας είναι η άψογη εξυπηρέτηση του κοινού και η διάθεση όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων» .
Κληθείς να αναφέρει πόσο δύσκολο εγχείρημα ήταν τελικά η δημιουργία των νέων διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, ο κ. Ασπρής είπε: «Θυμάμαι πως πριν από τέσσερα περίπου χρόνια όταν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια οικοδόμησης των δύο αεροδρομίων, αρκετοί δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Έλεγαν πως είναι τεράστιο το εγχείρημα όχι μόνο αυτό της ανέγερσης των δυο νέων αεροδρομίων, αλλά και της ομαλής μετάβασης της λειτουργίας τους από τα παλαιά στα καινούργια κτήρια».
«Για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κυπριακός λαός μας τιμά με την εμπιστοσύνη του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε και κάνουμε το παν για να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στην αποστολή μας και στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού» τόνισε.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''
Stephen Hawking.
|