[Τα Νέα] Ανεργία στην ΕΕ: Αρνητική πρωτιά στη Δυτική Μακεδονία
Τεράστιο είναι πλέον το χάσμα που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Ευρώπη όσον αφορά την απασχόληση, και ιδιαίτερα την απασχόληση των νέων, όπως προκύπτει από ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στις περιφέρειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2012.
Οι περιφέρειες της Ελλάδας, και ιδιαίτερα η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, καθώς και η Πελοπόννησος διατηρούν το αρνητικό «προνόμιο» να είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία σε όλη την ΕΕ: το 72% (!) των νέων ηλικίας έως και 24 ετών δεν μπορεί να βρει δουλειά. Την ίδια στιγμή οι συνομήλικοί τους στη Γερμανία μάλλον δεν γνωρίζουν καν τι θα πει ανεργία, αφού τα σχετικά ποσοστά σε περιφέρειες όπως η Ανω Βαυαρία, το Τούμπινγκεν και το Φράιμπουργκ δεν ξεπερνούν το 4,8%.
Τα στοιχεία-σοκ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2012 δείχνουν ουσιαστικά ότι έχει δημιουργηθεί Ευρώπη δύο ταχυτήτων: όσοι βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναζητούν εναγωνίως δουλειά, χωρίς όμως να μπορούν να βρουν, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους Βορειοευρωπαίους που έχουν πολύ περισσότερες επιλογές.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Εκτός από την Ελλάδα, η ανεργία των νέων θερίζει στην Ισπανία όπου σε περιφέρειες όπως η Θέουτα και τα Κανάρια Νησιά φθάνει έως το 70%. Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι σε περισσότερες από το 20% των περιφερειών των χωρών όλης της ΕΕ περίπου το 50% των ανέργων δεν μπορεί να βρει καμία δουλειά τουλάχιστον τον τελευταίο έναν χρόνο. Ενδεικτικά είναι εξάλλου τα στοιχεία που δείχνουν τη συνολική ανεργία, ανεξαρτήτως ηλικίας, στις περιφέρειες της Ευρώπης. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Ζάλτσμπουργκ και στο Τιρόλο της Αυστρίας με 2,5%, καθώς και στο Τούμπινγκεν, στην Ανω Βαυαρία και στο Τρίερ της Γερμανίας με 2,7%. Οι διαφορές με τα αντίστοιχα ποσοστά σε περιφέρειες της Ελλάδας και της Ισπανίας είναι χαώδεις, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται καμία σύγκριση.
Η υψηλότερη συνολική ανεργία στις περιφέρειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφηκε στη Θέουτα (38,5%), στην Ανδαλουσία (34,6%), στην Εστρεμαδούρα και στα Κανάρια Νησιά (33%) της Ισπανίας. Ακολουθεί η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα όπου η ανεργία αγγίζει το ιλιγγιώδες 30%.
«ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ». Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη αυξάνονται οι επικρίσεις κατά των κυβερνήσεων αλλά και της ΕΕ που αδυνατούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το «Σπίγκελ» αναφέρεται στη «χαμένη γενιά» νέων αφού ο ένας στους τέσσερις, ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα, είναι άνεργος. Το γερμανικό περιοδικό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όπου «η ανεργία των νέων έως 25 ετών ξεπερνά το 50% εδώ και μήνες». Δραματική, επίσης, χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. «Μια χαμένη γενιά αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη», γράφει το «Σπίγκελ», ασκώντας παράλληλα κριτική στην ΕΕ. Οπως αναφέρεται, αντί οι ευρωπαίοι ηγέτες να δημιουργήσουν αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τα οποία θα ετοιμάζουν τους νέους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να βρουν δουλειά όταν η κρίση θα κοπάσει, οι «πολιτικές ελίτ» της Ευρώπης - όπως χαρακτηρίζονται - προτιμούν να αναλώνονται σε μάχες ιδεολογίας. Οι κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης ασχολούνται περισσότερο με το στάτους κβο των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων τους, ενώ οι πιστώτριες πλούσιες χώρες του Βορρά λένε «όχι» σε οτιδήποτε θεωρούν ότι μπορεί να τους κοστίσει χρήματα, όπως αναφέρεται. Το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα αυτής των νέων αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει εκεί κάποια μικρή έστω πρόοδος.
|