Μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργίες κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, ουσιαστικά, αποτελεί η πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση περιμένει πλέον μόνο το έγγραφο με την απόφαση της ΟΛΜΕ για την απεργία, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών καθηγητών.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά: «Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διεμήνυσε...
Όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, η απόφαση της ΟΛΜΕ δημιουργεί αναταραχή και αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον δηλαδή την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και ότι ο πρωθυπουργός είναι «αποφασισμένος να διατηρήσει τη γαλήνη και την ηρεμία γονέων και μαθητών».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την απεργία των καθηγητών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Νωρίτερα σήμερα, με ψήφους 9 υπέρ και δύο κατά σε σύνολο 11 μελών (τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ κατέθεσαν άλλη πρόταση) το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που συνεδρίασε εκ νέου σήμερα, αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων μαθητών.
Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου -πρώτη ημέρα των εξετάσεων- και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24.
Για να υιοθετηθεί αυτή η απόφαση θα γίνουν γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ την Τρίτη 14 Μαΐου και την επόμενη, 15 Μαΐου, θα οριστικοποιηθεί η όποια απόφαση των Ενώσεων από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνε στην Αθήνα.
Ανακοινώνοντας την απεργία, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ κηρύσσει 24ωρη απεργία την 1η μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 4.000 και την απόλυση 10.000 συναδέλφων μας».
Ο κ. Παπαχρήστος συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευχέρεια να αποσύρει το προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις. Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε ουσιαστικά το υπ. Παιδείας. Τόσο γιατί κατάθεσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για την αδιαλλαξία του».
Η ΟΛΜΕ το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε τελικά και γραπτώς ότι το Δ.Σ. προτείνει στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, τα εξής:
Πρόγραμμα Δράσης:
1. Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων
2. Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας
3. Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα
4. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013
5. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των ΑΙΤΉΜΑΤΑ –ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
6. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
7. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη
8. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα
9. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ
Έτοιμο για επιστράτευση των καθηγητών το υπουργείο Παιδείας
Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι μετά την προκήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα Πανελλαδικών η αγωνία χιλιάδων οικογενειών και υποψηφίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραταθεί, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση των καθηγητών αν επιμείνουν στην απόφαση για απεργία που θα οδηγήσει σε ακύρωση τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επιστράτευσης των καθηγητών: «Αν μας επιστρατεύσουν κι εμάς δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει»και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει όποιον διεκδικεί τα δικαιώματα του.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ομαλότητα και να εξαλείψει την αγωνία των υποψηφίων, σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. «Ούτε ένα λεπτό περαιτέρω αγωνία», λένε συνομιλητές του κ. Αρβανιτόπουλου και συμπληρώνουν: Μετά τις απειλές της Μεγάλης Εβδομάδας ο υπουργός κάλεσε σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Ο διάλογος αυτός έφερε παράταση της αγωνίας, όξυνση, και απειλή πενθήμερων επαναλαμβανομένων, με πρωταγωνιστή το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.Ο διάλογος που κάποιοι επικαλούνται το μοναδικό που μπορεί να επιτύχει λοιπόν είναι να παρατείνει την αγωνία των υποψηφίων.
Σφοδρή επίθεση Αρβανιτόπουλου στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ
Νωρίτερα την Παρασκευή, με ένα δεύτερο non paper το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε τη δική του προσέγγιση στην απόφαση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εξαπέλυσε τη βαριά κατηγορία ότι «το 11μελές Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επιλέγει το χρονικό σημείο της σύγκρουσης με την Κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί τώρα έχει «συνδικαλιστική δύναμη πυρός» -όπως δήλωσαν μέλη του στη συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- και προσχηματικά κατηγορεί την Κυβέρνηση για το χρόνο της σύγκρουσης, επικαλούμενο την ψήφιση της αύξησης του ωραρίου διδασκαλίας την Κυριακή των Βαΐων και το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις».
Mάλιστα τόνισε ότι οι «τακτικισμοί» του 11μελούς Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές». Διαβάστε το non paper
εδώ
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών.
«Εκβιαστική ενέργεια» χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την απεργία της ΟΛΜΕ
Για μια «εκβιαστική ενέργεια» που, όπως τονίζει, «πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ.
Το κόμμα του κ. Κουβέλη επισημαίνει ότι «η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».
«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ η οποία καταλήγει: «Καλούμε και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι που εκβιάζει εκπαιδευτικούς και μαθητές
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια».
«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών» υπογραμμίζει, «δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Διαβάστε περισσότερα
εδώ