Eγκρίθηκαν χθες από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τα σχέδια συμβάσεων πώλησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco. Τα σχέδια αυτά θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να υποβάλουν σχόλια και παρατηρήσεις. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια, αφού οριστούν τα τελικά σχέδια των συμβάσεων πώλησης των δύο εταιρειών, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο.
Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενδιαφερόμενες είναι η ρωσική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF Partitipations SAS και η ρουμανική, ιδιωτικών συμφερόντων, εταιρεία SC Grup Fevorian Roman SA. Για τη Rosco ή Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) Α.Ε. ενδιαφέρον έχουν δείξει η RZD σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα, η Siemens SA και η κοινοπραξία των Alstom Transport SA με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου.
Στο μεταξύ, απάντηση απέστειλε χθες το ΤΑΙΠΕΔ στους Financial Times σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας για την πώληση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. διεξήχθη «σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και με ευρεία συμμετοχή Ελλήνων και ξένων υποψήφιων επενδυτών». Το Ταμείο αναφέρει ότι ο διαγωνισμός πέτυχε να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον και «να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υπολογίζεται στα 712 εκατ. ευρώ. «Το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και κάθε διαγωνισμού αξιοποίησης που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρει η επιστολή, «ελέγχθηκε από ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο –σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο– τόσο ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία (δηλαδή τύπος διαδικασίας, δημοσιότητα, ανταγωνισμός και διαφάνεια), όσο και ως προς το ουσιαστικό σκέλος (δηλαδή τίμημα και συμβατικοί όροι)».
Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία πώλησης πραγματοποιήθηκε απολύτως νόμιμα και προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ ουδένα τρόπο επιμέμπτως. Αντιθέτως, το Ταμείο ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία μία εξαιρετικά σημαντική αποκρατικοποίηση για την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα των Financial Times της περασμένη Τετάρτης αναφερόταν σε έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η έρευνα αυτή τελικά τέθηκε προχθές Τετάρτη στο αρχείο από τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση.