Difference between revisions of "Α8"
(Created page with "Το Α8 αποτέλεσε διάδοχο του 514 όταν καθιερώθηκαν οι γραμμές-κορμοί το 1995. Η διαδρομή του παρέμειν...") |
m (AlexNik moved page Λεωφορειακή γραμμή Ο.Α.Σ.Α. Α8 to Α8 without leaving a redirect) |
(No difference)
|
Latest revision as of 18:09, 7 January 2014
Το Α8 αποτέλεσε διάδοχο του 514 όταν καθιερώθηκαν οι γραμμές-κορμοί το 1995. Η διαδρομή του παρέμεινε αρχικά χωρίς αλλαγή, όπως το σημερινό Α8, μέχρι τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
Επίσης, απορρόφησε την κίνηση και των γραμμών 502 Αθήνα - Κάτω Πεύκη, που είχε κοινή διαδρομή μέχρι το Ηράκλειο, και 515 Αθήνα - Λυκόβρυση που είχε κοινή διαδρομή μέχρι την διασταύρωση Λεωφ. Αμαρουσίου - Λεωφ. Ηρακλείου (Γρ. Λαμπράκη).
Με την απόφαση να δρομολογούνται νέα λεωφορεία στις γραμμές-κορμούς, τα Neoplan N4016 που έδρευαν τότε στα Άνω Λιόσια ανέλαβαν την γραμμή από τα γερασμένα Ikarus. Τα τελευταία Balkancar/Chavdar, που λειτουργούσαν για χρόνια την γραμμή, είχαν ήδη πάψει να κυκλοφορούν από το 1994, και δεν πρόλαβαν την αλλαγή. Μάλιστα, ο τροχός είχε γυρίσει καθώς πριν την λειτουργία του Α/Σ Άνω Λιοσίων, στο 514 κυκλοφορούσαν πάλι Ikarus 260, από το Α/Σ. Βοτανικού.
Η γραμμή έχει υποστεί κάποιες μικροεπεκτάσεις: - Αρχικά, το 1996, επεκτείνεται μέχρι τον παράδρομο της Λεωφ. Κηφισίας στο ύψος της οδού Χειμάρρας, στο τέρμα των 501 και 527. Αυτό έγινε διότι στον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου ο χώρος είχε ήδη κορεστεί. Εκτός από το Α8, αφετηρία εκεί είχαν το 446, το 448, το 449 και το 541, που λειτουργούσαν όλες με 11μετρα λεωφορεία, και ενώ ήδη προετοιμαζόταν και η λειτουργία της δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου που θα απαιτούσε κι άλλο χώρο. Με την μεταφορά της αφετηρίας στην Λεωφ. Κηφισίας, το Α8 αποκτά ανταπόκριση με τα Α7/Β7 και 550, και αρχίζει να χρησιμεύει και ως τοπική γραμμή για τους κατοίκους του Αμαρουσίου, της Πεύκης, της Λυκόβρυσης και του Πράσινου Λόφου. - Το 2001, που ξείκησε η κατασκευή της Αττικής Οδού, το τέρμα μεταφέρθηκε στο "τριγωνάκι" του Αγίου Θωμά, στην συμβολή της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και της Διονύσου. - Το φθινόπωρο του 2004, μετά την λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, το τέρμα μεταφέρεται στον Ανατολικό Τερματικό Σταθμό Λεωφορείων του Ο.Α.Κ.Α., όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Από το 2001, τα Neoplan N4016 σταδιακά μεταφέρονται στο Α/Σ Βοτανικού, και το Α8 αναλαμβάνουν τα νέα Renault Agora GNC που εδρεύουν στο Α/Σ Άνω Λιοσίων. Μέχρι και το 2011, αυτά κυκλοφορούν αποκλειστικά στην γραμμή. Το 2011 κάποια δρομολόγια του Α8 εκτελούνται από το Α/Σ Ανθούσας, και με Irisbus Agora GNC αλλά και με Renault που έχουν εν τω μεταξύ μεταφερθεί εκεί. Την ίδια χρονιά μπαίνουν σε υπηρεσία και τα καινούρια Irisbus Citelis GNC, και έτσι το Α8 λειτουργεί και με τους 3 τύπους λεωφορείου φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Από το φθινόπωρο του 2013, το Α8 εντάσσεται στο πειραματικό πρόγραμμα αναβαθμισμένης λειτουργίας επιλεγμένων γραμμών του δικτύου της Ο.Σ.Υ. και έτσι εκτελείται και πάλι μόνο από το Α/Σ Άνω Λιοσίων, μόνο με τα νέα Citelis GNC, που φέρουν και σχεδιάγραμμα της γραμμής στο εσωτερικό τους.
Το Α8 απέκτησε και δύο παραλλαγές: την Β8, που χωρίζει στα Άνω Πατήσια και κατευθύνεται προς την Νέα Φιλαδέλφεια και την Μεταμόρφωση, και το Γ8 που ήταν ουσιαστικά τοπικό μέχρι το Ηράκλειο. Το τελευταίο έχει καταργηθεί.