Forum
[Real.gr] Αργεντίνος ο νέος Πάπας - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Forum Corner (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Forum: Καθημερινότητα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Thread: [Real.gr] Αργεντίνος ο νέος Πάπας (/showthread.php?tid=9860)



[Real.gr] Αργεντίνος ο νέος Πάπας - Konstantinos - 14-03-2013

Νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο 76χρονος Αργεντινός Ζορζ Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος θα λάβει το όνομα Φραγκίσκος Α'.

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

[Image: 550334217512.jpg]

Η εκλογή Μπεργκόλιο αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν συγκαταλεγόταν στους καρδινάλιους τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί ως φαβορί για την θέση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ εμφανίστηκε στο κεντρικό μπαλκόνι της πλατείας του Αγίου Πέτρου μία ώρα μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα. Το όνομά του ανακοίνωσε ο Γάλλος Καρδινάλιος Ζαν Λουίς Ταουράν, ο οποίος είπε: «Σας ανακοινώνω ένα πολύ χαρμόσυνο νέο. Έχουμε Πάπα».

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α’. Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας και ο πρώτος Ιησουΐτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο Ιστ’. Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας», τόνισε.

Ο Φραγκίσκος Α’ γίνεται έτσι ο 266ος ποντίφικας στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το Βατικανό. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται συντηρητικός, πολλοί αναφέρουν πως είναι μεταρρυθμιστής, ενώ πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή, είχε ταχθεί κατά της άποψης ότι ο νέος Πάπας θα πρέπει να είναι νέος. Ήταν ο πιο ηλικιωμένος από τους πιθανούς διαδόχους.

Οι 115 καρδινάλιοι κατάφεραν να εκλέξουν τον νέο ποντίφικα στην δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του κονκλάβιου. Η καπνοδόχος πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα έβγαλε λευκό καπνό στις 20:06 ώρα Ελλάδος και οι χιλιάδες πιστοί που βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Αμέσως μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού, οι καμπάνες στο Βατικανό άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα.

Υπενθυμίζεται πως την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του κονκλάβιου εξελέγη το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’. Η πρώτη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, όπου μετά από δύο ώρες συνεδρίασης των καρδιναλίων – ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο επόμενος ποντίφικας – το πρώτο σημάδι ήταν αρνητικό, υπό τα βλέμματα χιλιάδων πιστών που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αψηφώντας την βροχή.

Προτού επιστρέψουν στο κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι προσευχήθηκαν το πρωί για φώτιση από τον Θεό, προκειμένου να εκλέξουν τον Πάπα που θα καταφέρει βγάλει την Εκκλησία από την δίνη των σκανδάλων και της αμφισβήτησης. Δύο ακόμη συνεδριάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το απόγευμα, όπως ορίζει και το πρόγραμμα του κονκλάβιου, που αναφέρεται σε τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα. Όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας, θα εμφανιστεί στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα λευκός καπνός.

Στο Βατικανό βρέθηκε και ο εκκεντρικός πρώην μπασκετμπολίστας Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του καρδινάλιου Πίτερ Τούρκσον από την Γκάνα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ήθελε να τον επισκεφτεί στην Αφρική και να μιλήσει μαζί του, στα πλαίσια της αποστολής του για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Η σημασία του ονόματος που θα επιλέξει ο νέος Πάπας

Πριν ακόμη ο νέος Πάπας που θα προκύψει από τις συνεδριάσεις του κονκλάβιου προφέρει τις πρώτες του λέξεις προς το κοινό, θα στείλει ένα μήνυμα προς τους Ρωμαιοκαθολικούς ένα «μήνυμα», το οποίο θα αντικατοπτρίζεται από το όνομα που θα επιλέξει.

Το μήνυμα αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό εξαρχής. Στην περίπτωση που θα είναι ένα όνομα από το μακρινό παπικό παρελθόν, οι Καθολικοί αναμένεται να «τρέξουν» αμέσως στα βιβλία ιστορίας προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν την σημασία αυτής της επιλογής από το νέο ποντίφικα. Ωστόσο, αν το όνομα που θα επιλέξει ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έρχεται από το κοντινό παρελθόν – Βενέδικτος ή Ιωάννης Παύλος – αυτό θα σημαίνει αυτόματα για τους πιστούς πως είναι απόφασή του να είναι συνεχιστής του έργου των προηγούμενων.