Forum
[Ελευθεροτυπία] Ανάρπαστα τα εκπτωτικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Αθήνα & Θεσσαλονίκη (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=57)
+--- Forum: Αθήνα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=87)
+--- Thread: [Ελευθεροτυπία] Ανάρπαστα τα εκπτωτικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ (/showthread.php?tid=9688)



[Ελευθεροτυπία] Ανάρπαστα τα εκπτωτικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ - Konstantinos - 13-02-2013

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Μεγάλη είναι η αποδοχή του κοινού στα εκπτωτικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ, δηλαδή στις δεσμίδες των 11 εισιτηρίων, με το 1 δώρο (έκπτωση 9%).
Κυρίως τα εισιτήρια που πωλούνται είναι η δεσμίδα των ενιαίων εισιτηρίων (1,40 ευρώ) και η δεσμίδα του μισού εισιτηρίου (0,70 ευρώ).


Αντίθετα, απούλητα παραμένουν τα εισιτήρια της μιας διαδρομής με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ, τόσο του 1,20 ευρώ (ολόκληρο), όσο και των 0,60 ευρώ (μειωμένο).

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην έκδοση 7 εκατ. εισιτηρίων από τις αρχές Ιανουαρίου. Από την πρώτη παρτίδα των 3 εκατ. εξαντλήθηκαν οι δεσμίδες των 1,40 ευρώ και 0,70 ευρώ, ενώ αντίθετα απούλητες παραμένουν αρκετές δεσμίδες των 1,20 ευρώ και 0,60 ευρώ.

Επειτα προχώρησε στην έκδοση 4 εκατ. εισιτηρίων, αλλά μόνο των 1,40 ευρώ και 0,70 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, «τα εκπτωτικά εισιτήρια για όλα τα μέσα έχουν αγκαλιαστεί κυρίως από μεγάλους σε ηλικία επιβάτες (άνω των 65 ετών), φοιτητές και πολύτεκνους».

Αυτή την περίοδο ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, εξετάζει και τις οικονομικές συνέπειες του μέτρου, δεδομένου ότι ο ΟΑΣΑ επιβαρύνεται με το κόστος εκτύπωσης.

Σε δεσμίδες

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω εισιτήρια δεν πωλούνται μεμονωμένα, αλλά σε ειδική πλαστική συσκευασία, στην οποία υπάρχει ετικέτα που αναγράφει την αξία της δεσμίδας των εισιτηρίων, αλλά και την ένδειξη «Δεσμίδα 11 εισιτηρίων - Πωλείται συσκευασμένη».

Το εισιτήρια με κίτρινο χρώμα είναι για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για απεριόριστες διαδρομές, σε χρονική διάρκεια 90 λεπτών. Το πακέτο των 11 κοστίζει 14 ευρώ, αντί για 15,40 ευρώ, και ο επιβάτης κερδίζει 1,40 ευρώ.

Το πράσινο είναι το εισιτήριο για μια απλή διαδρομή με τραμ, λεωφορείο ή τρόλεϊ. Το πακέτο κοστίζει 12 ευρώ, αντί για 13,20 ευρώ, και εδώ ο επιβάτης έχει όφελος ένα εισιτήριο, με κέρδος 1,20 ευρώ.

Το γαλάζιο είναι το εισιτήριο που σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Η συσκευασία αποτελείται από 11 εισιτήρια των 0,70 ευρώ, το λεγόμενο μισό ενιαίο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών, το οποίο απευθύνεται σε συνταξιούχους, φοιτητές και μαθητές. Το συγκεκριμένο πακέτο κοστίζει 7 ευρώ, αντί για 7,70 ευρώ.

Τέλος, με τα εισιτήρια με το ροζ χρώμα ο επιβάτης μπορεί να πραγματοποιήσει μια απλή διαδρομή με τραμ, λεωφορείο ή τρόλεϊ. Το πακέτο κοστίζει 6 ευρώ, από 6,60 ευρώ, και ο επιβάτης έχει όφελος 0,60 ευρώ.