Forum
[Τα Νέα] Αντιδράσεις στις δηλώσεις για «φρένο» στις απεργίες - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Forum Corner (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Forum: Καθημερινότητα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Thread: [Τα Νέα] Αντιδράσεις στις δηλώσεις για «φρένο» στις απεργίες (/showthread.php?tid=9676)



[Τα Νέα] Αντιδράσεις στις δηλώσεις για «φρένο» στις απεργίες - Konstantinos - 11-02-2013

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (φωτογραφία) προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές και για τις απεργίες έως το τέλος του 2013.

Τα σχέδια του υπουργού Εργασίας προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κατηγορηματική ήταν η θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, που σε αυστηρό τόνο δήλωσε ότι «ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν. 1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο κ. Βρούτσης δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» (http://www.tovima.gr) ότι «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Eντούτοις, διατυπώνει τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν - τουλάχιστον - να ανοίξει η συζήτηση».

το λοκ αουτ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται ήδη διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου. Μία από αυτές είναι η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Επίσης, στις προτάσεις υπάρχει η υπό όρους επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μιας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, που καταργήθηκε με τον Ν. 1264/82. Ιδέες για αλλαγές υπάρχουν ακόμη για τη δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και για το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.