Forum
[Ημερησία] Εμπλοκή με τα αρχαία στο μετρό - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Αθήνα & Θεσσαλονίκη (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=57)
+--- Forum: Θεσσαλονίκη (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=88)
+--- Thread: [Ημερησία] Εμπλοκή με τα αρχαία στο μετρό (/showthread.php?tid=9673)



[Ημερησία] Εμπλοκή με τα αρχαία στο μετρό - Konstantinos - 11-02-2013

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επανασχεδιασμού του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ύπαρξης αρχαιοτήτων, γεγονός που θα «ναρκοθετούσε» όλο το έργο, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως «δεν υπάρχει τρόπος να μείνουν εκεί οι αρχαιότητες και να έχουμε μετρό το έτος 2016-17. Δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος, θα πάει χρόνια πίσω το έργο. Αν διατηρήσουμε τις αρχαιότητες στο σημείο, θα υπάρξει ανάγκη επιπλέον εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών.

Αν πάλι καταργήσουμε τον σταθμό, πρέπει να ανασχεδιαστούν όλοι οι σταθμοί στη δυτική πτέρυγα του έργου και αυτό θα άλλαζε όλο τον σχεδιασμό. Έχουμε δώσει ήδη 90 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές, όταν αρχικά η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις εργασίες ήταν για κόστος 15 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Σιμόπουλος χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό έργο, τόνισε ότι «εάν θέλουν να κάνουν ανασκαφές ας πάνε παρακάτω να σκάψουν και να βρουν την αρχαία Εγνατία. Το μετρό είναι κατασκευαστικό έργο, όχι αρχαιολογικό». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκε ένα τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού με μήκος 76,6 μέτρα, αλλά και ένα τετράπυλο, δηλαδή τέσσερις πύλες, κάτω από τις οποίες περνά ο δρόμος.