Forum
[Τα Νέα] Πιο γρήγορα και πιο φτηνά τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Άλλες Ειδήσεις (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Forum: Εξωτερικό (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Thread: [Τα Νέα] Πιο γρήγορα και πιο φτηνά τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη (/showthread.php?tid=8639)



[Τα Νέα] Πιο γρήγορα και πιο φτηνά τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη - Konstantinos - 12-10-2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κώστας Ντελέζος

Τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο θα διαρκούν στο άμεσο μέλλον τα αεροπορικά ταξίδια από την Αθήνα προς το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και προς τους μακρινούς προορισμούς των σκανδιναβικών χωρών!

Τις σημαντικές μειώσεις όχι μόνο στον χρόνο των αεροπορικών ταξιδιών αλλά και στις τιμές των εισιτηρίων, αναμένεται να φέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός, το νέο πρόγραμμα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας των αεροσκαφών που προωθεί η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το 2015 ολόκληρος ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος θα ενοποιηθεί από το ύψος των 29.000 ποδών έως και το ύψος των 46.000 ποδών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να επιλέγουν νέες, πολύ συντομότερες διαδρομές (αεροδιαδρόμους) για τον προορισμό τους, αποφεύγοντας τις περιοχές που παρουσιάζουν συνωστισμό. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στη διάρκεια των πτήσεων, αλλά και στο κόστος των εισιτηρίων το οποίο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού συζητήθηκαν στο συνέδριο των ρυθμιστικών Αρχών αερομεταφορών, των φορέων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και των στελεχών των αεροπορικών εταιρειών, που συγκαλείται στη Λεμεσό της Κύπρου.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαπιστώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. «Εξακολουθούμε να είμαστε μακριά από τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού εναέριου χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σίιμ Κάλας, ο οποίος προσέθεσε ότι «υπάρχουν μεν κάποια βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά η συνολική πρόοδος είναι πολύ αργή και πολύ περιορισμένη».

Εκφράζοντας τη δυσφορία του για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, ο Σίιμ Κάλας είπε πως «πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, τις οποίες θα εφαρμόσουν όλοι πολύ γρήγορα», ενώ απείλησε με κυρώσεις τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα κάνουν σύντομα σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Οπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, για να πάμε στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό πρέπει να επιλυθούν διάφορα προβλήματα αρχικά σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της Κομισιόν είναι οι χώρες αυτές να αποκτήσουν ενιαίους κανόνες και κοινά στάνταρ ασφάλειας όσον αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.