Forum
[Ελευθεροτυπία] Η Ιταλία και η Ελλάδα - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Forum Corner (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Forum: Καθημερινότητα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Thread: [Ελευθεροτυπία] Η Ιταλία και η Ελλάδα (/showthread.php?tid=4148)



[Ελευθεροτυπία] Η Ιταλία και η Ελλάδα - Konstantinos - 08-11-2011

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Πολλά ακούγονται για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας, και ειδικότερα των τοπικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με Ελληνες τραπεζίτες, το δημόσιο χρέος της γείτονος χώρας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που επισήμως αναφέρεται, σε περίπτωση που η Eurostat πραγματοποιούσε τον ίδιο ενδελεχή έλεγχο στα βιβλία της Ιταλίας μ' εκείνον που έκανε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ιταλίας αναμένεται ότι θα ανέλθει κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2011.

Ωστόσο, οι ίδιοι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι οι Ιταλοί δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να επιτρέψουν στη Eurostat ή σε άλλο τρίτο να ελέγξει ενδελεχώς τα βιβλία τους. Ούτε συμφέρει κανέναν στην ευρωζώνη να ζητήσει να γίνει ένας τέτοιος έλεγχος αυτή την περίοδο. Ως εκ τούτου, το προνόμιο της χώρας που έβγαλε τα μάτια της μόνη της θα διατηρήσει η Ελλάδα.

Ομως, αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι τυχόν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιτείνει την κρίση στην Ιταλία και από την άλλη ότι τα λεφτά για τη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για τη σωτηρία της Ιταλίας.

Για όσους το αγνοούν, η γειτονική χώρα έχει το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε ονομαστικό ποσό στον κόσμο μετά την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και φυσικά το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θεωρείται οριακά διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με το ελληνικό. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας δεν είναι οι καλύτερες για του χρόνου, αφού αναμένεται να συρρικνωθεί έναντι ισχνού ρυθμού ανάπτυξης 0,5% περίπου το 2011. Κοινώς, τα δύσκολα είναι μπροστά κι εκεί.