Forum
[Kathimerini] Αίσιο τέλος για τους 875 επιβάτες του «Ελ.Βενιζέλος» - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Λοιπή Ελλάδα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=89)
+--- Forum: Θαλάσσιες Συγκοινωνίες (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=122)
+--- Thread: [Kathimerini] Αίσιο τέλος για τους 875 επιβάτες του «Ελ.Βενιζέλος» (/showthread.php?tid=12225)



[Kathimerini] Αίσιο τέλος για τους 875 επιβάτες του «Ελ.Βενιζέλος» - Paul - 29-08-2018

Με χρήση αφρού αλλά και νερού συνεχίζεται στο λιμάνι του Πειραιά η κατάσβεση της φωτιάς στο γκαράζ 3 του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος που εκδηλώθηκε εν πλω ενώ εκτελούσε δρομολόγιο για τα Χανιά.

Το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά και να αποβιβάσει με ασφάλεια τους 875 επιβάτες.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση ενώ ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων. Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

[Image: venizelosploiooo-thumb-large.jpg]

Το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε ότι «όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου. Το Ελευθέριος Βενιζέλος, με 140 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 22.00 με προορισμό τα Χανιά.

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, ενώ κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.

Επίσης, σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕθΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μετά από εντολή του υπουργού Πάνου Καμμένου, που ήταν όλο το βράδυ στο ΕΘΚΕΠΙΧ παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή οι φρεγάτες «Λήμνος», «Κανάρης», «Ύδρα» για να συνδράμουν στην επιχείρηση επιστροφής του πλοίου στον Πειραιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε επίσης, με δύο πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους. Είχαν μάλιστα φορέσει και τα σωσίβια σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους.

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά περί τις 04.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά. Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420».

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν εν πλω, μεταξύ των νήσων Ύδρας και Αγ. Γεωργίου, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 00:17 σήμερα. Για τον ασφαλή κατάπλου του πλοίου στο Λιμάνι του Πειραιά άμεσα κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα, έξι διασωστών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και οκτώ πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος.

Σε πλήρη ετοιμότητα στο Λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, δύο ομάδες, 18 διασωστών, από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα. Με την άφιξη του πλοίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στην ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.