Forum
[Capital.gr] Επιθετικές κινήσεις Grimaldi για τον έλεγχο της Hellenic Seaways - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Λοιπή Ελλάδα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=89)
+--- Forum: Θαλάσσιες Συγκοινωνίες (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=122)
+--- Thread: [Capital.gr] Επιθετικές κινήσεις Grimaldi για τον έλεγχο της Hellenic Seaways (/showthread.php?tid=11933)



[Capital.gr] Επιθετικές κινήσεις Grimaldi για τον έλεγχο της Hellenic Seaways - Paul - 12-02-2016

Επιθετικές κινήσεις με στόχο να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο της Hellenic Seaways πραγματοποιεί, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο ιταλικός όμιλος Grimaldi, βασικού μετόχου της Minoan Lines (άνω του 90%) και εκ των μετόχων της Hellenic Seaways (33,35% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία).

Η επιστροφή της Hellenic Seaways στην κερδοφορία και οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία με την δρομολόγηση τριών νέων πλοίων μέσα στο 2016, έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια για ανακατατάξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Το timing της "επιθετικής" προσπάθειας αγοράς μετοχών από την Grimaldi προδίδει την προσπάθεια να αγοραστούν μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας τους.

[Image: thumb__DSC38788.jpg]

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως της προσπάθειας αυτής είναι γνώστες οι Έλληνες μέτοχοι, με μεγαλύτερο την Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 40% των μετοχών, και η διοίκηση Αγαπητού, η οποία έχει καταφέρει να γυρίσει την εταιρία στη ρότα της ανάπτυξης και αμφότεροι καταβάλλουν προσπάθεια να κρατήσουν την Hellenic σε ελληνικά χέρια.

Όπως αναφέρουν γνώστες των κινήσεων που έχουν εκδηλωθεί με επίκεντρο τη Hellenic Seaways, επιστροφή της εταιρίας σε κερδοφορία το 2015, μετά από μια εξαετία αρνητικών αποτελεσμάτων, οι επενδύσεις που υλοποίησε για την ανανέωση και επέκταση του στόλου με τρία πλοία, η ανάθεση μεγάλων projects σε ελληνικά ναυπηγεία, τα νέα δρομολόγια που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά και η στήριξη που παρέχει στις τοπικές κοινωνίες, κινδυνεύουν να εξανεμιστούν καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι όμιλος Grimaldi θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Η απόκτηση των Μινωϊκών Γραμμών, που πέρασαν στα χέρια του Ομίλου Grimaldi πριν από μια δεκαετία λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος για την άλωση μιας ακόμα υγιούς ελληνικής εταιρίας στον κομβικό κλάδο της ακτοπλοΐας.
Σημειώνεται πως η πλευρά Grimaldi δεν συμμετέχει στο management της Hellenic Seaways, ενώ η συμμετοχή της στη Hellenic Seaways (33,35% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) που διακρατείται από τη Minoan εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης ως "διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία"