Forum
[Metaforespress.gr] Μείωση ζημειών για ΜΙΝΟΑΝ & ΑΝΕΚ - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Λοιπή Ελλάδα (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=89)
+--- Forum: Θαλάσσιες Συγκοινωνίες (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=122)
+--- Thread: [Metaforespress.gr] Μείωση ζημειών για ΜΙΝΟΑΝ & ΑΝΕΚ (/showthread.php?tid=10894)



[Metaforespress.gr] Μείωση ζημειών για ΜΙΝΟΑΝ & ΑΝΕΚ - Nikolas A. - 03-12-2013

Ολοένα και βελτιώνουν τα μεγέθη τους οι εγχώριες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τόσο η ΑΝΕΚ, όσο και η Minoan Lines πέτυχαν το εννιάμηνο του 2013 μείωση ζημιών, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές της ΑΝΕΚ έφτασαν τα 10,8 εκατ., έναντι 14,7 εκατ. το εννιάμηνο του 2012 και της Minoan Lines τα 5,2 εκατ., έναντι 19,9 εκατ. αντίστοιχα.

Ανά εταιρεία, η ΑΝΕΚ, αν και συρρίκνωσε τις ζημιές, γνώρισε μείωση του κύκλου εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 144,5 εκατ., έναντι 160,9 εκατ., γεγονός που οφείλεται στη διακοπή δραστηριοποίησης (από τον Οκτώβριο του 2012) σε ενδοκυκλαδική γραμμή και σε γραμμή του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΑΝΕΚ προς το Χρηματιστήριο, «ο περαιτέρω περιορισμός του λειτουργικού κόστους που αναμένεται να επιτευχθεί με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, καθώς και με στοχευμένες ενέργειες για μείωση των λειτουργικών εξόδων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σταδιακή ανάκαμψη», σημειώνοντας ότι προχωράει σε μια σειρά από ενέργειες, με στόχο την άρση υπαγωγής της μετοχής της από καθεστώς επιτήρησης.

Από την άλλη πλευρά, η Minoan Lines (ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται να φύγει από το Χρηματιστήριο) γνώρισε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 127 εκατ., έναντι 121,3 εκατ. το εννιάμηνο του 2012.

Η βελτίωση που εμφανίζουν τα έσοδα οφείλεται στην αναδιάταξη του στόλου, στην οποία προχώρησε η εταιρεία μη δραστηριοποιούμενη στο δρομολόγιο Πάτρα–Κέρκυρα–Ηγουμενίτσα–Βενετία και στην παράλληλη επέκταση του υφιστάμενου δρομολογίου Πάτρα–Ηγουμενίτσα–Αγκώνα προς το λιμάνι της Τεργέστης. Επιπρόσθετος παράγων για την εν λόγω βελτίωση υπήρξε η αύξηση των εσόδων, εξαιτίας της εκναύλωσης δύο πλοίων στην εταιρεία Compagnia Italiana di Navigazione.