Forum
Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Αεροπορικές Συγκοινωνίες (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Αεροπορικές Εταιρίες Εξωτερικού (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=172)
+--- Thread: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου (/showthread.php?tid=10053)



Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 01-05-2013

Με αφορμή το θέμα στην ιστοσελίδα Newsbeast.gr έψαξα και βρήκα κι εγώ κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάποια από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου.
Παρακολουθείστε..

"Οι αεροδιάδρομοι που φλερτάρουν με τον τρόμο και την καταστροφή
Σύμφωνα με την καθημερινή εμπειρία των πιλότων, η απογείωση και η προσγείωση είναι οι δύο δυσκολότερες πτυχές στην εκτέλεση μιας πτήσης.

Γιατί λοιπόν να μην αυξήσουμε το επίπεδο δυσκολίας αναγκάζοντας τους πιλότους να προσγειώνουν τα θεόρατα αεροσκάφη τους σε βουνοκορφές, απότομες πλαγιές, πολυσύχναστες παραλίες, ακόμα και δημόσιους δρόμους;

Παρά ταύτα, το γεγονός αυτό δεν έχει αποθαρρύνει κανέναν από τους ιδιαίτερα τολμηρούς κυβερνήτες που προσγειώνονται καθημερινά σε ειδυλλιακά μεν, πλην ακραία και επικίνδυνα αεροδρόμια!

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από αεροδιάδρομους της οικουμένης που φλερτάρουν επικίνδυνα με τον όλεθρο. Δέστε τις ζώνες σας..."

Αεροδρόμιο Juancho Yrausquin - Νήσος Saba, Καραϊβική

[Image: Saba-SAB.jpg]

[Image: akrarpln1.jpg]

"Ο τρόπος με τον οποίο φτάνει κανείς στο μοναδικό αυτό νησάκι της Καραϊβικής μπορεί να αποδειχθεί σχετικά οδυνηρός, χάρη φυσικά στον ιδιαίτερα μικρό αεροδιάδρομο των 400 μέτρων, ο οποίος είναι δίπλα στον ωκεανό και περιβάλλεται από βράχους. Αυτοί είναι οι λόγοι που το κάνουν ένα από τα πλέον επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου, καθώς οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός του πιλότου μπορεί να φέρει τον όλεθρο. Εννοείται ότι μόνο μικρά αεροσκάφη προσγειώνονται εδώ."

Να προσθέσω ότι το αεροδρόμιο είναι κλειστό για την τακτική αεροπορική σύνδεση αλλά ανοιχτό για ιδιωτικά ελικοφόρα μικρά αεροσκάφη. Αερσκάφη με κινητήρεσ jet αδυνατούν να προσεγγίσουν λόγω του μικρού μήκους αεροδιαδρόμου.
Η μόνη εταιρία που προσεγγίζει είναι η τοπική Winair με πτήσεις για Saint Maarten και Saint Eustatius με αεροσκάφη τύπου De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter.

[Image: 800px-WinAir_De_Havilland_Canada_DHC-6-3...nstein.jpg]

Αεροδρόμιο Qamdo Bamda - Θιβέτ

[Image: akrarpln2.jpg]

"Εδώ μιλάμε για το ψηλότερο αεροδρόμιο του κόσμου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 4.300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξαιτίας του ακραίου ύψους και της πυκνότητας του αέρα, ο αεροδιάδρομος οφείλει να είναι μακρύτερος από τον στάνταρ, με τον συγκεκριμένο να φτάνει στο εντυπωσιακό νούμερο των 5,5 χιλιομέτρων! Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των πτήσεων σε μεγάλο υψόμετρο πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη, καθώς ο κίνδυνος εγκυμονεί σε κάθε βήμα."

Το αεροδρόμιο απέχει 2,5 ώρες από τη πόλη Qamda για τον απλούστατο λόγο ότι εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους δε μπρορούσε να κατασκευαστεί πιο κοντά.
Οι επιβάτες συμβουλεύονται πριν τη προσγείωση να κινούνται αργά και με απαλές κινήσεις μετά την έξοδο από το αεροσκάφος ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις του πολύ "λεπτού" αέρα.

Αεροδρόμιο Gustaf III - Άγιος Βαρθολομαίος, Καραϊβική

[Image: akrarpln3.jpg]

[Image: gustaf-airport.jpg]

"Όποιος ψάχνει αδρεναλίνη στον αέρα, το αεροδρόμιο του Σαν Μπαρτελεμί (Γαλλικές Αντίλες) μπορεί να του δώσει ό,τι ονειρεύεται: εξαιρετικά στενό αεροδιάδρομο, με τα αεροπλάνα να περνούν κυριολεκτικά ξυστά στην απότομη πλαγιά όταν προσγειώνονται. Τα ατυχήματα δεν λείπουν από το αεροδρόμιο του γραφικού νησιού, με κάθε προσγείωση να φαντάζει θαύμα."

Παγωμένος Αεροδιάδρομος - Ανταρκτική

[Image: ice-runway.jpg]

[Image: akrarpln4.jpg]

"Ο κίνδυνος εδώ ακούει στο όνομα των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν παρά στην ίδια τη φύση ή τη θέση του αεροδιαδρόμου. Ο Ice Runway είναι ο ένας από τους τρεις κύριους αεροδιάδρομους μεταφοράς προμηθειών στην παγωμένη Ανταρκτική και, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πρόκειται απλώς για φροντισμένη πλατφόρμα πάγου. Η πραγματική πρόκληση είναι να μην υποχωρήσει ο πάγος κάτω από το βάρος των τεράστιων μεταφορικών αεροσκαφών ή, αντιθέτως, να μην κολλήσουν σε μαλακό χιόνι."

Αεροδρόμιο Κουρσεβέλ - Γαλλία

[Image: akrarpln5.jpg]

[Image: courchevel_airport_01.jpg]

"Η περίφημη Κουρσεβέλ στις γαλλικές Άλπεις είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σκι της Ευρώπης, με την πόλη να χρωστά τη φήμη της και στο ιδιαίτερο αεροδρόμιό της, που βρίσκεται καταμεσής των ορεινών όγκων. Δεν είναι μόνο το δυσθεώρητο υψόμετρο και οι λογής κίνδυνοι που κρύβει, αλλά και το γεγονός ότι εκεί προσγειώνεται με μεγάλη άνεση ο Τζέιμς Μποντ στο «Tomorrow Never Dies»."

Να προσθέσω ότι ο αεροδιάδρομος των μόλις 525 μ. βρίσκεται σε υψόμετρο 2000 μ., παρουσιάζει και ανηφορική και κατηφορική κλίση και δεν διαθέτει όργανα υποβοήθησης προσέγγισης αεροσκαφών, κατι που καθιστά ανέφικτη τη προσγείωση όταν έχει συνεφιά και ομίχλη.


Διεθνής Αερολιμένας Barra - Σκοτία

[Image: akrarpln6.jpg]

[Image: barra-airport-14%25255B5%25255D.jpg?imgmax=800]

"Πρόκειται για το μόνο αεροδρόμιο του κόσμου που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως παραλία! Οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις λαμβάνουν χώρα στην ίδια αμμουδιά που βολτάρει αμέριμνος ο κόσμος, με προειδοποιητικές πινακίδες και φωτεινούς πίνακες να ενημερώνουν τους λουόμενους για τις ώρες απογείωσης και προσγείωσης των αεροσκαφών. Παρά την ιδιαίτερη φύση του και το ριψοκίνδυνο του εγχειρήματος, το αεροδρόμιο αναγνωρίζεται επισήμως ως διεθνής αερολιμένας, παρά το σχετικά παράλογο του πράγματος."

Στην παραλια Traigh Mhor έχουν οριοθετηθεί τρεις αεροδιάδρομοι σε σχήμα τριγώνου και ξύλινα κοντάρια στα τελειώματά τους, με κατευθύνσεις 07/25, 11/29 και 15/33. Σε περιόδους ισχυρής παλίρροιας οι αεροδιάδρομοι βρίσκονται κάτω από το νερό οπ'οτε οι πτήσεις τροποποιούνται.


RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 01-05-2013

Διεθνές Αεροδρόμιο Toncontin - Ονδούρα

[Image: akrarpln7.jpg]

[Image: 640px-TA320TGU.jpg]

[Image: 622px-757landing-toncontin.jpg]

"Στην Τεγουσιγάλπα, την πρωτεύουσα της κεντροαμερικανικής χώρας, υπάρχει ένα από τα πλέον επικίνδυνα και διαβόητα αεροδρόμια του κόσμου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934, σε μια εποχή δηλαδή που τα αεροπλάνα ήταν σαφώς λιγότερο δυνατά, και πολυάριθμα δυστυχήματα έχουν συμβεί από τότε, πολλά από τα οποία μάλιστα θανατηφόρα. Το πλέον επικίνδυνο χαρακτηριστικό του αερολιμένα, το οποίο φαντάζει απαράδεκτο για διεθνές αεροδρόμιο, είναι ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος εισόδου και εξόδου των αεροσκαφών, αυξάνοντας το ρίσκο δραματικά."

Ένα πρόσφατο αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι στις 30 Μαΐου του 2008, όταν αεροσκάφος Α320 της TACA Airlines κατά τη πτήση 390 από το Σαν Σαλβαδόρ στο Μαϊάμι, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο San Pedro Sula της Τεγούσιγάλπα, ξεπέρασε το διάδρομο προσγείωσης και κατέληξε σε διπλανό δρόμο, παρασύροντας σε θάνατο 5 άτομα, 3 επιβάτες και 2 οδηγούς και τραυματίζοντας 124 επιβάτες.

[Image: 1.jpg]

Αεροδρόμιο Tenzing-Hillary - Νεπάλ

[align=center][Image: akrarpln8.jpg]

[Image: tenzing-airport_1536498i.jpg]

"Το διαβόητο αεροδρόμιο της Lukla, το οποίο μετονομάστηκε σε Tenzing-Hillary προς τιμή των πρώτων ορειβατών που πάτησαν την κορυφή του Έβερεστ, κρύβει τους δικούς του κινδύνους: δυνατούς ανέμους και συχνότατη ομίχλη, αν και το κερασάκι στην τούρτα είναι ο απόκρημνος γκρεμός στο τέλος του αεροδιαδρόμου! Ένας λάθος υπολογισμός αρκεί για να συμβεί το κακό, όπως έγινε για τελευταία φορά στις 12 Οκτωβρίου 2010."

Αεροδρόμιο Μαδέρας - Πορτογαλία


[Image: akrarpln9.jpg]

"Ο κύριος αεροδιάδρομος του νησιωτικού πορτογαλικού συμπλέγματος επιμηκύνθηκε δύο φορές από το 1964 που λειτούργησε για πρώτη φορά, καθώς τα συχνότατα ατυχήματα έκαναν την προσγείωση εκεί κορόνα-γράμματα. Παρά το γεγονός ότι σήμερα ο αεροδιάδρομος θεωρείται πλέον ασφαλής, είναι η προσέγγισή του που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πιλότο, καθώς είναι αναγκασμένος να παρακάμψει ολόκληρο βουνό για να καταφέρει να προσγειωθεί!"

Όταν εγκαινιάστηκε το 1964 έχει 2 αεροδιαδρόμους των 1600 μ. και 8 χρόνια μετά από ένα πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε 131 άτομα, οι αεροδιάδρομοι επιμηκύνθηκαν κατά 200 μ. Ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2000 με τελικό μήκος 2781 μ.

Αεροδρόμιο Γιβραλτάρ - Γιβραλτάρ

[Image: akrarpln11.jpg]

[Image: gibraltarrunway.jpg]

[Image: akrarpln10.jpg]

"Δεν είναι μόνο από τα πλέον επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου, αλλά και από τα πιο πολυσύχναστα, γεγονός που το κάνει ακόμα τρομακτικότερο. Ο βασικός κίνδυνος που εγκυμονεί είναι ότι ο αεροδιάδρομος περνά κυριολεκτικά μέσα από τον βασικό δρόμο της πόλης!"


RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 01-05-2013

Αεροδρόμιο Κανσάι - Οζάκα, Ιαπωνία


[Image: kansai-airport.JPG]

Παρά τις εντυπωσιακές του προδιαγραφές του (ετησιο μέσο όρο κίνησης αεροσκαφών στις 115.000, 10 εκατομμύρια διεθνείς και 4 εκατομμύρια εγχώριους επιβάτες), συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα εξαιτίας της τοποθεσίας του και μόνο. Το αεροδρόμιο είναι χτισμένο στην ακτή της Οζάκα, μέρος άκρως σεισμογενές, με συχνούς κυκλώνες και ασταθές θαλάσιο υπόστρωμα. Οι μηχανικοί έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για όλους αυτούς τους κινδύνους, όχι όμως και για τη κλιματική αλαγή που επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς. Με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας το αεροδρόμιο κινδυνεύει να βυθιστεί σε 50 χρόνια περίπου.

Αεροδρόμιο Princess Juliana - St. Maarten


[Image: 130205.jpg]

[Image: st-martin-airport-10.jpeg]

Εξαιτίας του μικρού αεροδιαδρόμου και του μεγάλου μεγέθους στη πλειονότητα των αεροσκαφών που προσεγγίζουν το νησί, οι πιλότοι είναι αναγκασμένοι να επιχειρούν πολύ χαμηλά κατά τη προσγείωση. Έτσι, κατά τη προσγείωση το αεροσκάφος δημιουργεί αρκετό θόρυβο στη παραλία κολλητά με το αεροδρόμιο και στις γύρω ξενοδοχειακές μονάδες.

Αεροδρόμιο Aspen-Pitkin - Κολοράντο, ΗΠΑ


[Image: aspen-airport.jpg]

[Image: 0.jpg]

Το αεροδρόμιο, με μήκος αεροδιαδρόμου πάνω από 2 χλμ., ειναι κατασκευασμένο μέσα στα βουνά Rocky του Κολοράντο, πράγμα που καθιστά τη προσγείωση αν όχι επικίνδυνη, δύσκολη και καθόλα ενοχλητική για τους επιβάτες. Εξαιτίας των ορεινών όγκων, ο πιλότος είναι αναγκασμένος να εκτελέσει κάθοδο απότομη με αρκετά μεγαλη γωνία με άμεσο αντικτυπο στη πίεση της καμπίνας. Στις μέρες μας ο διάδρομος έχει επεκταθεί ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Αεροδρόμιο Shimla - Ινδία


[Image: article-2223865-15B43BA6000005DC-957_468x286.jpg]

Το αεροδρόμιο είναι φιαγμένο σε ύψος 7.000 ποδών στη θέση της κορυφής ενός βουνού. Ώντας περικυκλωμένο από τεράστιους ορεινούς όγκους έχει γρήγορη αλλαγή των καιρικών φαινομένων, με το καιρό τις περισσότερες φορές να έιναι συννεφιασμένος, ομιχλώδης, συννεφιασμένος και βροχερός. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το μικρό μήκος αεροδιαδρόμου κάνει τις προσγειώσεις και απογειώσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Αεροδρόμιο Paro - Μπουτάν


[Image: 3283690617_2cb06403a2.jpg]

Χτισμένο στη βαθιά κοιλάδα του ποταμού Paro Chhu, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.2 χλμ. Περιτριγυρίζεται απο βουνοκορυφές μέχρι και 5.5 χλμ., πράγμα που το καθιστά το πιο απαιτητικό αεροδρόμιο σε προσεγγίσεις. Μόνο 8 πιλότοι έχουν έγκριση και τις απαιτούμενες ικανότητες για πτήσεις στο Πάρο. Τέλος, πτήσεις προς αυτό το αεροδρόμιο πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας.

[Image: paro-airport.jpg]



RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Konstantinos - 02-05-2013

Και σε συνέχεια του θέματος για έναν ακόμη αερολιμένα που είναι στην λίστα των πιο επικίνδυνων αεροδρομίων στον κόσμο...

Αεροδρόμιο Congonhas, Σάο Παόλο, Βραζιλία


[Image: congonhas1.jpg]

[Image: congonhas2.jpg]

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν αεροδρόμιο, αλλά σπάνια το αεροδρόμιο είναι κατασκευασμένο μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Σάο Πάολο, την μητρόπολη της Βραζιλίας. Η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ενώ το αεροδρόμιο του Σάο Πάολο κατασκευάστηκε το 1936, η πόλη βίωσε ραγδαία ανάπτυξη τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Το να έχεις ένα αεροδρόμιο μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης σου, έχει τις ευκολίες του για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν. Για τους πιλότους όμως που πρέπει να φέρουν με προσοχή το αεροπλάνο στο σωστό σημείο αποφεύγοντας τις πολυκατοικίες αλλά και για αυτούς που τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο και κοιμούνται με ωτοασπίδες δεν είναι και τόσο ευχάριστο.


RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 02-05-2013

Ωραίο Κωνσταντίνε..
Και φυσικά όποιος ξέρει και άλλα αεροδρόμια και θέλει ας τα ανεβάσει. Rolleyes


RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 09-07-2013

Να θες να απογειωθείς και να βλέπεις γύρω σου βουνά..
Απογείωση σε ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Paro, Bhutan.




RE: Επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου - Nikolas A. - 09-06-2015

Και καμιά δεκαριά προσγειώσεις κι αλλές τόσες αποτυχημένες, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια παγκοσμίως, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Εντάξει είχε και πολύ αέρα εκείνη τη μέρα..

Απολαύστε..! ( ;; ) Euxelaio