Forum

Full Version: Ετήσια βόλτα με παλιά τρόλεϊ στη γραμμή 20
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Όπως πολλοί γνωρίζετε, κάθε έτος την Κυριακή των Βαΐων, η ΟΣΥ σε συνεργασία με τον σύλλογο συνταξιούχων του πρώην ΗΛΠΑΠ, βγάζουν για.. βόλτα στη γραμμή 20, της Καστέλλας, ένα τρόλεϊ το οποίο άφησε εποχή και ευτυχώς ζει μέχρι τις μέρες μας.

Πρόκειται για ένα τρόλεϊ κατασκευής FIAT / CGE, του 1937 (!) παρακαλώ, το οποίο το είχαν προμηθευτεί οι τότε ΗΕΜ μαζί με λίγα ακόμα "αδερφάκια" του, ώστε να λειτουργήσει ως ένα νέο είδος συγκοινωνίας στην πόλη. Οι δυσμενείς συνθήκες και ο πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε εντός δύο ετών, έκαναν το project να καταρρεύσει. Όμως, το τέλος του πολέμου βρήκε τα τρόλεϊ αυτά σε λειτουργική κατάσταση και αφού το τροχαίο υλικό υπήρχε, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ξανά.

Τα τρόλεϊ αυτά λειτούργησαν στη σημερινή γραμμή 20, η οποία συνδέει την Καστέλλα με περιοχές της Δραπετσώνας, αφού πρώτα διέλθει από το πασαλιμάνι, το δημοτικό θέατρο τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Διονύσιο, περνώντας παραλιακά έξω από το Σταθμό Πειραιά της γραμμής 1 του μετρό (ΗΣΑΠ), αλλά και τον Σταθμό του Προαστιακού (πρώην ΣΠΑΠ).

Φέρει χαρακτηριστική κόρνα, η οποία θα λέγαμε ότι ξυπνά τους κατοίκους του Πειραιά, κάπως βίαια, αλλά προσφέρει άφθονο γέλιο σε επιβάτες και διερχόμενους οδηγούς που το βλέπουν και απορούν. Πρόκειται για ένα - θα λέγαμε - διασκεδαστικό event. Κάθε χρόνο σίγουρα συμβαίνουν ευτράπελα, αλλά κάθε φορά είναι διαφορετικά και χαράσσονται ένα ένα στις μνήμες μας.

Στο event του 2012 μια έκπληξη μας περίμενε, καθώς εμφανίστηκε από το πουθενά (σχεδόν, το είχαμε δεί και είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό την τελευταία ημέρα της εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο του 2011) ένα τρόλεϊ Ziu-9 της σειράς 3000, σαν καινούργιο, το οποίο έγινε μια πραγματική ατραξιόν για όλους τους φίλους που ήταν εκεί! Οι πιό πολλοί βγάλαμε τη διαδρομή μέσα σε αυτό, το οποίο ήταν κατακλυσμένο από κόσμο, ενώ και πολίτες ζητούσαν να μπουν μέσα αντί του κανονικού Neoplan το οποίο ακολουθούσε. Κάποιοι μάλιστα το πέρασαν για το τρόλεϊ της γραμμής, πράγμα το οποιό προσέφερε άφθονο γέλιο Big Grin

Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες και υλικό από τα event που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουμε στο αρχείο μας Wink
Για κάποιο λόγο μάλλον τεχνικό είχαν χαθεί απο την Report Gallery οι φωτογραφίες απο το 2012. Με την προσθήκη και των φετινών διορθώθηκε Wink

Οπότε έχουμε μερικές απο το 2012:
[Image: thumb_DSC09998.jpg] [Image: thumb_DSC00040.jpg] [Image: thumb_DSC09986.jpg]

Και απο το 2013 που με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Ziu δεν μπορουσε να βγει και πάλι λόγω έλλειψης κάποιων ανταλλακτικών, και έτσι απολαύσαμε μόνο το Fiat που ως γνωστόν ξεσήκωσε τον Πειραιά με τις κόρνες του Wink :

[Image: thumb__DSC2973.jpg] [Image: thumb_P42807431c.jpg] [Image: thumb__DSC3049.jpg]