Ταλαιπωρημένοι επιβάτες
Ενα καυτό καλοκαίρι με πολύ χαμηλές «ταχύτητες» περιμένει τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής αιμορραγίας των φορέων. Με τα λεωφορεία να αποτελούν τον «μεγάλο ασθενή», εργαζόμενοι και επιβάτες σκέπτονται με τρόμο τούς θερινούς μήνες, οπότε και περιορίζεται σημαντικά το ήδη μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων των λεωφορείων. Οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) θα κληθούν να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό με ελλείψεις προσωπικού λόγω αδειών, το οποίο δεν επαρκεί ούτε τους χειμερινούς μήνες, και έναν στόλο που παροπλίζεται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα.
Στα αμαξοστάσια των ΟΣΥ παραμένουν ακινητοποιημένα 1.100 λεωφορεία και τρόλεϊ, με τα δρομολόγια να εκτελούνται από 1.200 οχήματα, τα οποία επίσης έχουν ξεπεράσει το όριο των αντοχών τους λόγω παλαιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό έργο των ΟΣΥ να έχει περιοριστεί κατά 25%-30%, καθώς ακόμη και το προσωπικό (οδηγοί και τεχνικοί) δεν επαρκεί για την εκτέλεση του προγράμματος δρομολογίων που εκδίδεται από τον ΟΑΣΑ. Το πρόγραμμα εξυγίανσης των συγκοινωνιών, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 5.500 το 2009 σε περίπου 3.500 σήμερα. Για παράδειγμα, οι τεχνικοί είναι μόλις 700, ενώ πριν από μία πενταετία ήταν 1.200.
Την ίδια στιγμή, όμως, η αδυναμία των ΟΣΥ να προμηθευθούν ανταλλακτικά οδηγεί σε παροπλισμό μεγάλου μέρους του στόλου. Ετσι, οι τεχνικοί αναγκάζονται να παίρνουν ανταλλακτικά από τα ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια οχήματα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εκείνων που κυκλοφορούν. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των ΟΣΥ. Αναμένεται να καταγραφούν ζημίες 35,8 εκατ. το 2017, περιορίζοντας δραστικά τις πιθανότητες βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της εταιρείας. Σημειώνεται ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα μεγέθη που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των συγκοινωνιακών εταιρειών αναθεωρούνται επί τα χείρω, με αποτέλεσμα να επανακαθορίζεται και το ύψος της κρατικής επιδότησης. Φέτος, ωστόσο, δεν προβλέπεται κρατική επιχορήγηση για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών φορέων, γεγονός που δεν αποκλείεται να υπονομεύσει ακόμη και τη βιωσιμότητα των εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος ηλικίας οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται στα 13 χρόνια και όσο περνάει ο καιρός απλώς αυξάνεται. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία, που είχαν στα αμαξοστάσιά τους οι ΟΣΥ στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. Η πλειονότητα των οχημάτων είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (μεταξύ 1998 και 2002).