Forum
[Ypodomes.com] Κίνα: χάος στις συγκοινωνίες λόγω... νέφους! - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Άλλες Ειδήσεις (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Forum: Εξωτερικό (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Thread: [Ypodomes.com] Κίνα: χάος στις συγκοινωνίες λόγω... νέφους! (/showthread.php?tid=4380)



[Ypodomes.com] Κίνα: χάος στις συγκοινωνίες λόγω... νέφους! - Konstantinos - 07-12-2011

Εκτεταμένα προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσε για ακόμη μια φορά το νέφος στο Πεκίνο. Εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας, οι αρχές αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή για τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας, ενώ έκλεισαν και πολλοί αυτοκινητόδρομοι. Η αμερικανική πρεσβεία, η οποία πραγματοποιεί τις δικές της μετρήσεις, χαρακτήρισε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα το πρωί της Δευτέρας «επικίνδυνη».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου του Πεκίνου, έως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν ματαιωθεί 213 εσωτερικές και 15 εξωτερικές πτήσεις, ενώ την Κυριακή ακυρώθηκαν άλλες 400. Κλειστοί παρέμειναν για ώρες και οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την πρωτεύουσα με άλλες περιοχές της βόρειας Κίνας, αν και έκτοτε πολλοί έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία.

«Η καύση άνθρακα είναι η βασική αιτία όλων αυτών των γκρίζων ημερών στο Πεκίνο», εξηγεί η Ζου Ρονγκ από το κινεζικό παράρτημα της Greenpeace «Η Κίνα έχει υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση άνθρακα τα τελευταία δέκα χρόνια και για το λόγο αυτό έχει αυξηθεί η αιθαλομίχλη, αλλά και οι δευτερεύοντες ρύποι, όπως το διοξείδιο του θείου και το οξείδιο του αζώτου, που επίσης συμβάλλουν στη δημιουργία νέφους». Όπως υποστηρίζει, στην κινεζική πρωτεύουσα κυκλοφορούν περίπου πέντε εκατομμύρια οχήματα, τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι μετρήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις κινεζικές, καθώς οι τελευταίες καταγράφουν αιωρούμενα σωματίδια που είναι μικρότερα από 10 μικρόμετρα, ενώ η πρεσβεία καταγράφει μόνο τα μικροσωματίδια που που είναι μικρότερα από 2,5 μικρόμετρα.

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, εάν καθιερώνονταν οι αμερικανικές μετρήσεις, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα θα χαρακτηριζόταν ικανοποιητική μόνο στο 20% των πόλεων στη χώρα.