Forum
[Πρώτο Θέμα] Τουρκία: Eτοιμάζεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο - Printable Version

+- Forum (https://mesametaforas.gr/forum)
+-- Forum: Ειδήσεις - Άλλες Ειδήσεις (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Forum: Εξωτερικό (https://mesametaforas.gr/forum/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Thread: [Πρώτο Θέμα] Τουρκία: Eτοιμάζεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο (/showthread.php?tid=10616)



[Πρώτο Θέμα] Τουρκία: Eτοιμάζεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο - Konstantinos - 24-09-2013

Τα έργα ξεκινούν το Μάιο του 2014

Mίνα Αγγελίνη

Με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα εξυπηρετεί 150 εκατ. επιβάτες το χρόνο - Θα κοστίσει επτά δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2017

Τον ερχόμενο Μάιο βάζουν μπροστά οι μπουλντόζες για την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου του κόσμου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι, σε οκτώ μήνες από σήμερα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, που θα κοστίσει επτά δισ. ευρώ και θα εξυπηρετεί περίπου 150.000.000 επιβάτες το χρόνο.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε σύμβολο εξουσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, σε περιοχή κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε πρώτη φάση, το έργο θα δημιουργήσει 80 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωση θα έχει κατασκευαστεί τερματικός σταθμός συνολικής έκτασης 1,4 εκατ. τετρ. μέτρων, χωρητικότητας 150 εκατ. επιβατών.

Στο όλο σύμπλεγμα θα περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, νοσοκομείο, χώροι λατρείας και συνεδριακό κέντρο. Για την αποπεράτωση του έργου, που αναμένεται το 2017, θα έχουν εργαστεί συνολικά 120 χιλιάδες άτομα.

Το όνομα του αεροδρομίου δεν είναι ακόμη γνωστό. Η τουρκική κυβέρνηση κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, επισημαίνοντας μόνο ότι «σημασία έχει το έργο και όχι το όνομα».

Σήμερα λειτουργούν δύο αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη. Το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» με ετήσια χωρητικότητα 37 εκατ. επιβάτες και το αεροδρόμιο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν», που χρησιμοποιείται από τουρκικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, ετήσιας χωρητικότητας 13 εκατ. επιβατών.